Missilattack mot skolbuss

En 16-årig israelisk pojke skadades svårt igår eftermiddag 2.5 km från gränsen till Gaza när skolbussen som han färdades i träffades av en pansarbrytande missil avfyrad från Gaza. Ingen annan befann sig i bussen utom busschauffören, som skadades lindrigt.

Attacken skedde i skydd av ett granat- och raketregn mot israeliska gränssamhällen som omfattade minst 45 projektiler. Attacken var således välplanerad. Israeliska försvarskällor uppgav att den pansarbrytande missilen som träffade skolbussen hade avfyrats 1.5 km från gränsen till Israel. Missiltypen, en rysktillverkad Kornet, är fjärrstyrd och har en mycket god precisionsförmåga. Att den träffade en skolbuss 4 km från där den avfyrades var alltså inte en lyckoträff. Terroristerna som utförde attacken hade identifierat sitt mål och visste med största sannolikhet att det rörde sig om en skolbuss.

Hamas tog på sig ansvaret för attacken. Den här typen av missiler har bara använts vid ett tidigare tillfälle av terrorister i Gaza och innebar således ännu en upptrappning av det redan mycket spända läget i södra Israel. Israel besvarade elden genom att attackera 13 terroristinstallationer och smugglingstunnlar på olika håll i Gaza. Fem personer dödades och 33 skadades i attackerna. Igårkväll sammankallade Hamas hastigt representanter för alla terroristfraktioner och beordrade eldupphör. Stämningen på den palestinska sidan tycks alltmer kaotisk och panikartad och det är oklart om Hamas politiska ledarskap i Gaza fortfarande har kontroll över den egna militära grenen. Även om Israel har som princip att alltid hålla det politiska ledarskapet ansvarigt för all terroristverksamhet som utförs i Gaza är det alltså möjligt konkurerande krafter inom Hamas beordrade den senaste attacken.

Attacken tros ha samband med att israeliska stridsflygplan i lördags morse avfyrade en missil mot en bil i södra Gaza som tre Hamas-medlemmar färdades i. Israels underrättelsetjänst uppgav att männen planerade att kidnappa israeliska medborgare i Sinai under den uppkommande judiska påsken. I tisdags dödades ytterligare två män i vad som påstås ha varit en israelisk attack i Sudan. De två männen färdades i en bil strax utanför flygplatsen i staden Port Sudan när de angreps av ett okänt stridsflygplan (andra källor menar att det rörde sig om en fjärrstyrd robot). En av de dödade männen, Abdul-Latif Ashkar, uppges ha varit koordinatör för Hamas vapensmuggling till Gaza från Iran, Syrien och Libanon.

Ashkar var efterträdare till Mahmoud Ali Mabouh, som dödades under mystiska omständigheter på sitt hotellrum i Dubai i Januari 2010. Även den gången anklagades Israel, men då som nu avfärdades anklagelserna från officiellt håll. “Vissa människor ser Israels hand i allt som sker, men det är inte alltid sant,” sa premiärminister Binyamin Netanyahu under en presskonferens i Berlin. Ordvalet anses dock av många bedömare vara talande.

Värt att nämnas i sammanhanget är att Israels helt nya försvarsstystem, en robotsköld kallad Järnkupolen, lyckades skjuta ner en av raketerna som avfyrades i samband med attacken mot skolbussen. Det var första gången någonsin som en kortdistansraket har oskadliggjorts i luften innan den nått sitt mål. Enorma summor pengar har lagts ner på utvecklandet av robotskölden, som tillsammans med två andra robotsköldar (ämnade för medel- och långdistansrobotar) inom några år förväntas ge Israel ett rudimentärt skydd mot alla typer av inkommande raketer.

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 184Det här inlägget:
  • 1189678Läsningar totalt:
  • 97Läsningar idag:
  • 983728Besökare totalt:
  • 93Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen