Odramatiskt och sarkastiskt

Ship to GazaTidigt imorse bordade israeliska kommandosoldater det svenska fartyget Marianne av Göteborg på internationellt vatten ungefär 100 sjömil från Gaza. Det israeliska ingripandet skedde efter upprepade uppmaningar till fartygets besättning att ändra kurs, då det färdades i riktning mot Gaza, som är försatt i sjöblockad. Bordningen ska ha gått fredligt till och inga människor skadades. Övriga tre fartyg i den såkallade gazaflottiljen hade tidigare under natten ändrat kurs och uppges vara på väg tillbaka till sina ursprungshamnar. Marianne av Göteborg lotsas i skrivande stund till den israeliska hamnen i Ashdod, dit det beräknas ankomma under dagen. Besättningen och passagerarna, sammanlagt 29 personer, väntas då omgående föras till Ben Gurion-flygplatsen för utvisning ur landet. Innan dess kommer de dock få varsinn kopia av följande brev:

Välkomna till Israel!

Ni verkar ha åkt vilse. Kanske hade ni för avsikt att segla till en plats som ligger inte så långt härifrån – Syrien, där Assads armé slaktar sitt folk varje dag och stöds av den mordiska iranska regimen.

Här i Israel lever vi i en vardag där terroristorganisationer som Hamas försöker döda oskyldiga civila. Vi försvarar våra medborgare mot dessa försök i enlighet med internationell lag.

Trots detta transporterar Israel varor och humanitärt bistånd till Gazaremsan – upp till 800 lastbilar per dag. Under det gångna året möjliggjorde vi införsel av över 1,6 miljoner ton produkter, i genomsnitt ett ton per person i Gazaremsan. Dessa leveranser motsvarar 500000 båtar liknande den ni kom in på idag.

Israel ger stöd till hundratals humanitära projekt genom internationella organisationer, inklusive byggandet av kliniker och sjukhus.

Men vi kommer inte att tillåta terroristorganisationerna att överföra vapen till Gazaremsan via sjövägen. För bara ett år sedan hindrade vi ett försök att smuggla hundratals vapen till Gazaremsan med båt. Dessa vapen var avsedda att riktas mot oskyldiga israeliska civila.

Gazaremsan är inte belägrad och ni är välkomna att överföra alla humanitära förnödenheter till Gazaremsan via Israel.

Sjöblockaden av Gazaremsan sker i enlighet med internationell lag och fick till och med stöd från en kommitté utsedd av FN:s generalsekreterare.

Om ni verkligen brydde er om mänskliga rättigheter skulle ni inte ha seglat till stöd för en terroristregim som summariskt avrättar medborgare i Gazaremsan och som använder barn som mänskliga sköldar.

Om ni skulle resa runt i Israel skulle ni själva se att Israel är det enda stabila demokratiska landet i Mellanöstern, ett land som garanterar jämlikhet för alla medborgare och religionsfrihet för människor av alla religioner. Det är ett land som upprätthåller internationell lag så att dess folk kan leva i säkerhet och dess barn växa upp i fred.

 

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 3249Det här inlägget:
  • 1316311Läsningar totalt:
  • 91Läsningar idag:
  • 1104473Besökare totalt:
  • 89Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen