”Ett förbluffande historiskt misstag”

Flaggbränning i Teheran under fredagens Al Quds-demonstration.

Flaggbränning i Teheran under fredagens Al Quds-demonstration.

I ett kortfattat pressmeddelande på tisdagskvällen uppgav Israels säkerhetskabinett att man enhälligt avvisar det avtal som nåddes tidigare under dagen mellan Iran och världssamfundet, samt att man inte betraktar Israel som bundet till avtalet. I ett telefonsamtal med USA:s president Barack Obama framförde premiärminister Binyamin Netanyahu än en gång sitt djupa motstånd till avtalet. ”Det medför två stora faror: det gör det möjligt för Iran att beväpna sig med kärnvapen – antingen om 10-15 år (om avtalet hedras) eller tidigare (om avtalet bryts). Dessutom kommer avtalet att pumpa in hundratals miljarder dollar i Irans terror- och krigsmaskineri, som hotar Israel och hela världen”, sammanfattade Netanyahu saken.

Netanyahus ståndpunkt att avtalet med Iran är ”ett förbluffande historiskt misstag” delas även av hans politiska motståndare i vänsterkoalitionen Hamachane Hatzioni och centerpartiet Yesh Atid. (Vänsterpartiet Meretz har uttryckt försiktig optimism, medan det arabiska samlingspartiet inte helt förvånande har välkomnat avtalet utan reservationer.) En överväldigande majoritet av Israels folkvalda representanter motsätter sig alltså avtalet med Iran, men trots detta har oppositionen valt att rikta en stor del av sitt missnöje mot Netanyahu istället för mot världssamfundet. Det är Netanyahu som har misslyckats, hävdar man, och Netanyahus usla relation till Obama bidrog starkt till att detta misslyckande.

Kritiken har varit så hård att Netanyahu kände sig tvingad att bemöta den efter säkerhetskabinettets sammanträde. Påståendet att hans relation till Obama påverkade avtalet med Iran avfärdade Netanyahu som absurt. ”Innan jag ens blev premiärminister hade den amerikanska administrationen för avsikt att normalisera kontakterna med Iran”, hävdade han. ”Vi står nu inför uppdraget att förhindra att Iran skaffar sig kärnvapen. I en tid som denna och inför ett sådant uppdrag har vi inte råd att unna oss småsint politiskt käbbel och falska anklagelser”.

Sent på tisdagskvällen träffade Netanyahu oppositionsledaren Isaac Herzog för att uppdatera honom om diskussionen i säkerhetskabinettet. Efter mötet uppvisade de två politikerna en avgjort mer enad front. Herzog upprepade än en gång sin kritik mot avtalet mellan Iran och världssamfundet och sa att han kommer att göra sitt yttersta för att bistå Israel i den nya situation som nu har uppstått. Netanyahu betonade att regeringen och oppositionen är helt överens i den här frågan och att det är viktigt att Israel visar en enad front i det han kallade ”Israels mest avgörande nationella fråga”.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 718Det här inlägget:
  • 1290036Läsningar totalt:
  • 79Läsningar idag:
  • 1079542Besökare totalt:
  • 77Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen