“Det är bättre att de dör i Syrien”

Det palestinska flyktinglägret Yarmouk i Syrien (foto: UNRWA)

Det palestinska flyktinglägret Yarmouk i Syrien (foto: UNRWA)

Den syriska flyktingkrisen toppar inte bara agendan i Europa, utan även i Israel. Oppositionsledaren Isaac Herzog sa under den gångna helgen att Israel har ett moraliskt ansvar att erbjuda en fristad till människor som flyr från det syriska inbördeskriget. Herzog menade att det judiska folkets historiska erfarenhet av krig och förföljelser kräver att Israel nu agerar och inte bara förblir en passiv åskådare.

Oppositionsledarens förslag avvisades redan dagen därpå av premiärminister Binyamin Netanyahu. Han betonade att Israel inte står likgiltig inför den tragedi som utspelar sig i närområdet och påpekade att Israel har erbjudit akut sjukvård till över 1000 syriska medborgare som sökt sig till den enda gränsövergången mellan länderna på Golanhöjderna. Netanyahu lyfte även fram Israels stora hjälpinsatser under de senaste årens naturkatastrofer i Nepal, Filippinerna och Haiti som bevis på Israels humanitära ansvarstagande. “Israel är ett litet land, ett väldigt litet land, som saknar demografiskt och geografiskt djup”, förklarade han. “Därför måste vi upprätthålla våra gränser, både mot illegala migranter och mot terrorister”.

Isaac Herzogs utspel fick emellertid medhåll från PLO:s styrelseordförande Mahmoud Abbas. I ett officiellt pressmeddelande under lördagen uppgavs det att Abbas hade instruerat sin FN-ambassadör Riyad Mansour att samarbeta med FN och EU för att sätta press på Israel att tillåta palestinska flyktingar i Syrien att bosätta sig på Västbanken. “Den Palestinska myndigheten efterlyser internationell hjälp för att få ett slut på palestiniernas utdragna undanträngande, förskingring och död i världens länder på grund av de svåra förhållanden som råder i regionen idag”, hette det bland annat.

Flyktingarna som Mahmoud Abbas syftar på är de palestinier som flydde från områden som kontrollerades eller erövrades av Israel under Israels självständighetskrig 1948-49. Få av dem är ännu i livet idag, men eftersom Syrien (i likhet med nästan alla andra arabländer) förbjöd dem från att integreras i det syriska samhället har deras flyktingstatus gått i arv. Bara i Syrien finns det därför idag nästan 500000 personer som betraktas som palestinska flyktingar, trots att bara en liten minoritet av dem för över 65 år sedan bodde i det brittiskkontrollerade Palestinamandatet.

Enligt palestinska människorättsaktivister har över 3000 palestinier dödats hittills under det syriska inbördeskriget, framförallt av regimsoldater. Svårast är förmodligen situationen i flyktinglägret Yarmouk utanför Damaskus, som av en journalist beskrivs som “helvetets djupaste krets”. Av de 150000 människor som bodde där innan inbördeskriget bröt ut återstår idag uppskattningsvis mindre än 20000. Resten har flytt. Den korrekta dödssiffran bland palestinska flyktingar är förmodligen betydligt högre än 3000 bara i Yarmouk.

Det som inte har framkommit så tydligt under de senaste dagarnas rapportering kring israeliska och palestinska ledares uttalanden är emellertid att Israel redan i januari 2013 kom överens med FN om att låta palestinska flyktingar i Syrien bosätta sig på Västbanken. I utbyte krävde Israel bara att flyktingarna skulle avsäga sig sin flyktingstatus och inte längre göra anspråk på att få återvända till det internationellt erkända Israel. Förslaget avvisades av Mahmoud Abbas med orden, “det är bättre att de dör i Syrien än att de ger upp rätten att återvända”. Denna kallhamrade hållning vidhåller Abbas alltjämt. Den hopplösa utsikten att någon gång i framtiden få översvämma och därmed besegra Israel med palestinska flyktingar (de ursprungliga 700000 från 1948-49 uppgår idag till över fem miljoner) väger alltså tyngre än att rädda livet på människor som är strandsatta i “helvetets djupaste krets”.

Paul Widen

Jersualem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1840Det här inlägget:
  • 733777Läsningar totalt:
  • 81Läsningar idag:
  • 590223Besökare totalt:
  • 71Besökare idag:
  • 4Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen