Två israeler ihjälskjutna inför sina barn

Eitan och Naama Henkin

Eitam och Naama Henkin

Strax efter klockan nio igår kväll dödades två israeliska medborgare i trettioårsåldern, Eitam och Naama Henkin, när deras bil besköts strax sydost om staden Nablus på Västbanken. I bilen befann sig även parets fyra barn i åldrarna nio, sju och fyra år, samt ett spädbarn på fyra månader. Naama Henkin dödades omedelbart i attacken, medan hennes man lyckades ta sig ur bilen, öppna bakdörren och uppmana sina barn att fly innan han själv kollapsade på vägen. Enligt polisuppgifter ska sedan en av förövarna ha gått fram till bilen för att försäkra sig om att de båda offren var döda.

Bara några timmar efter den dödliga attacken tog en del av Fatah-partiets väpnade gren al Aksa-martyrernas brigader på sig ansvaret för den. “Med Allahs hjälp, i enlighet med vårt folks rätt till motstånd och vår plikt till helig jihad utförde våra styrkor inatt en nödvändig aktion i vilken de sköt mot en bil med ockupationsbosättare”, löd det i ett uttalande. Även terroristorganisationen Hamas lovordade attacken. Boende i området uppgav att fyrverkerier kunde höras under kvällen och natten i de omkringliggande palestinska byarna, ett vanligt sätt att fira dödliga attacker mot israeliska medborgare.

Attacken kom bara några timmar efter att Israels premiärminister Binyamin Netanyahu hade talat inför FN:s Generalförsamling. I sitt tal fördömde han bland annat uppviglingen mot Israel som pådrivs av den Palestinska myndighetens styrelseordförande Mahmoud Abbas, som dagen innan hade ägnat en stor del av sitt eget tal inför Generalförsamlingen åt att demonisera just bosättare. Sent inatt konstaterade Netanyahu i ett kort uttalande att “det än en gång har bevisats att den vilda palestinska uppviglingen leder till terroristattacker och mord, precis som vi har sett under kvällen”.

I skrivande stund har inga representanter för den Palestinska myndigheten fördömt den dödliga attacken.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 789Det här inlägget:
  • 733776Läsningar totalt:
  • 80Läsningar idag:
  • 590222Besökare totalt:
  • 70Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen