Rond ett avslutad

Den våldsammaste sammandrabbningen mellan Israel och Hamas sedan Operation gjutet bly (kriget i Gaza) för över två år sedan ser nu ut att vara över. Ingen formell vapenvila har slutits eftersom de båda sidorna inte står i direkt kontakt med varandra, men genom medlare har man nått överenskommelser som möjliggjort en koordinerad nedtrappning av våldet. Under söndagen avfyrades 13 granater och raketer mot Israel, vilket ska jämföras med över 50 om dagen under de tre föregående dagarna. Läget är idag spänt men lugnt.

Terroristorganisationen Hamas som styr Gaza har förlorat mer manskap under de senaste två veckorna än under föregående två år. IDF (Israels försvarsstyrkor) uppger att 19 Hamas-medlemmar och två civila har dödats i israeliska attacker. “Vi tror att Hamas har förstått budskapet,” sa en israelisk militärtalesman igår. Som nämnts tidigare dödades ytterligare en Hamas-medlem i Port Sudan i förra veckan, men det är ännu oklart vem som låg bakom den attacken.

På den israeliska sidan är det dock inte många som tror att lugnet kommer att hålla någon längre tid. Hamas har under de senaste två årens relativa lugn fyllt på sina raketlager och tränat sitt manskap. Den senaste våldsomgången kan ha varit en sorts generalrepetition inför nästa rond, som lär bli betydligt mer omfattande. Israels utrikesminister Avigdor Lieberman motsätter sig därför ett eldupphör och menar att Israel helt måste slå ut Hamas och avsluta jobbet som påbörjades i Operation gjutet bly. Ju längre man väntar, desto hårdare kommer den slutgiltiga striden bli, eftersom Hamas utnyttjar lugnet för att rusta upp.

Israels strategi i förhållande till Gaza och Hamas är oklar. I fredags publicerade den israeliska tidningen Ha’aretz ett Wikileaksdokument från november 2009 som citerade generalmajor Yoav Galant, som då var högsta militära befäl i södra Israel. Galant hade i ett möte med amerikanska diplomater sagt att Israels politiska ledarskap ännu inte har tagit de nödvändiga policybesluten som krävs för att kunna utforma en tydlig strategi i förhållande till Gaza och Hamas. Uppgiften kom inte som någon direkt överraskning, utan bekräftade snarare ett faktum som har varit uppenbart i flera år. Kortsiktigt vill Israel att Hamas ska vara tillräckligt starkt för att kunna upprätthålla en informell vapenvila. Man vill alltså inte att det ska råda anarki och kaos i Gaza, vilket förklarar Israels återhållsamhet. I det lite längre loppet vill dock inte Israel att Hamas ska växa sig för starkt och konsolidera sitt grepp om Gaza, men i det ännu längre loppet vill man inte heller behöva återockupera Gaza och därmed tvingas styra över de 1.5 miljoner palestinier som bor där. Israel går således en vansklig balansgång mellan olika prioriteringar, där kortsiktiga och långsiktiga mål strider mot varandra. Därför tillämpar Israel i nuläget bara olika former av skadekontroll för att vinna tid tills man samlat mod och beslutsamhet för att slutgiltigt ta itu med Hamas.

Paul Widen, Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 105Det här inlägget:
  • 1077073Läsningar totalt:
  • 216Läsningar idag:
  • 882902Besökare totalt:
  • 204Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen