Stundande åtal mot Lieberman

Israels justitiekansler Yehudah Weinstein beslutade igår att söka väcka åtal mot utrikesminister Avigdor Lieberman. Förundersökningen har pågått i flera år och rör misstankar om bedrägeri, trolöshet mot huvudman, penningtvätt och manipulation av vittnen mellan åren 2001 och 2008, då Lieberman tjänstgjorde som minister i flera olika regeringar. Misstankarna inkluderar inte brottsrubriceringen mutbrott, som länge figurerade i förundersökningen. Lieberman har nu sex månader på sig att gå igenom materialet innan målet går till behandling och ett eventuellt beslut om åtal tas. Dom väntas inte falla förrän om flera år.

Nyheten om beslutet att försöka väcka åtal kom samtidigt som Avigdor Lieberman höll ett tal på sittparti Israel Beitenus partikonvent i Jerusalem. Sammanträffandet uppfattades av partimedlemmar som planerat och ämnat att förnedra Lieberman, som har varit föremål för olika brottsmisstankar och förundersökningar i 15 år utan att åtal någonsin väckts. Bland hans sympatisörer menar man därför att han är utsatt för en juridisk häxjakt, iscensatt av politiska motståndare på vänsterkanten.

Liebermans parti, Israel Beitenu (“Israel är vårt hem”), är Israels tredje största parti och ingår i den nuvarande regeringskoalitionen. Det har starkast stöd bland sekulära ryska immigranter och beskrivs ofta som högerpopulistiskt. Dess belackare går ofta ett steg längre och hävdar att det är fascistiskt och hänvisar till att partiet bland annat förespråkar lagstiftning som skulle kräva att alla nya medborgare behövde avge en trohetsed till Staten Israel. Lieberman har aldrig dragit sig för att i hårda ordalag kritisera sina arabiska parlamentskollegor, vilket flera gånger har varit nära att sluta i slagsmål i plenisalen. Han uppfattas därför som opolerad och brutal, och hans förflutna som dörrvakt gör förstås sitt för att späda på den uppfattningen.

Bland många väljare uppfattas dock Lieberman som ärlig och integritetsfull, brottsmisstankarna till trots. Han är hårför men kompromissvillig och säger sig exempelvis vara redo att överge sitt hus på bosättningen Nokdim om ett realistiskt fredsavtal skulle slutas med palestinierna. Han går till val med populära lagförslag som också är praktiskt genomförbara och hans tydligt sekulära ställningstaganden tilltalar även många centerväljare.

Justitiekanslerns beslut om att försöka väcka åtal har i nuläget inga konsekvenser för den politiska situationen i Israel. Israel Beitenu stannar kvar i regeringskoalitionen och Lieberman fortsätter som utrikesminister. Reaktionerna på beslutet bland ledande israeliska politiker var dämpat: premiärminister Binyamin Netanyahu önskade Lieberman lycka till i kampen att rentvå sitt namn och betonade Israel Beitenus viktiga roll i regeringen; oppositionsledaren Tzipi Livni, partiledare för Kadima, tog tillfället i akt att betona sitt starka förtroende för det israeliska rättsväsendet.

Den senaste tiden har flera framstående israeliska politiker skapat rubriker i brottssammanhang. En förundersökning öppnades nyligen mot Netanyahu för misstankar om olaglig kampanjfinansiering på slutet av 1990-talet. Någon vecka dessförinnan föll domen mot den förre presidenten Moshe Katzav, som anklagades för våldtäkt och sexuellt ofredande av flera anställda. Straffet, sju års fängelse, kommer han att börja avtjäna i maj, om inte fallet överklagas till Högsta Domstolen.

Paul Widen, Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 93Det här inlägget:
  • 1085398Läsningar totalt:
  • 23Läsningar idag:
  • 889981Besökare totalt:
  • 21Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen