Idag krävdes terrorvågens 20:e dödsoffer i Israel

Ziv Mizrachi knivmördades under måndagen strax nordväst om Jerusalem.

Ziv Mizrachi knivmördades under måndagen strax nordväst om Jerusalem.

En person dödades och fyra skadades i fyra separata terroristattacker i Israel och på Västbanken under måndagen. Vågen av attacker inleddes vid lunchtid när två palestinska tonårsflickor, 14 respektive 16 år gamla, med saxar som huggvapen gick till attack mot en 70-årig man på Jaffa-gatan i centrala Jerusalem. Mannen mottog flera hugg i överkroppen innan tillskyndande poliser ingrep och sköt ner förövarna. Den äldre av dem avled på platsen, medan den yngre fördes till sjukhus med svåra skador. Precis som flera tidigare attacker fångades även denna attack av en övervakningskamera (varning för obehagliga bilder). 70-åringen som angreps visade sig vara en palestinier hemmahörande i Betlehem. Även han fördes till sjukhus för vård. Ytterligare en person skadades lindrigt i attacken.

En kort stund därpå skadades en israelisk tonåring lindrigt när en palestinier försökte köra på honom med en bil på norra Västbanken. Palestiniern lyckades fly från platsen. Två timmar senare gick en knivbeväpnad palestinier till attack mot israeliska soldater utanför en militärt träningsläger, också på norra Västbanken, dock utan att lyckas skada någon. Soldaterna öppnade eld och dödade förövaren. Ytterligare en timme senare inträffade ännu ett knivöverfall, denna gång strax nordväst om Jerusalem. En 18-årig soldat, Ziv Mizrachi, dödades och ytterligare en person skadades innan förövaren sköts ihjäl av soldater på platsen.

Den Palestinska myndighetens chefsförhandlare Saeb Erekat försvarade under måndagen palestinska knivattacker mot israeler, som han benämnde som ”självförsvar”. Samtidigt anklagade den Palestinska myndighetens ordförande Mahmoud Abbas än en gång Israel för att utföra ”utomrättsliga avrättningar av ungdomar och barn”.

Gårdagens och dagens terroristattacker bidrog till att morgonens två raketattacker mot södra Israel mest bevärdigades med notiser i israelisk media. Raketerna slog ner på öppna fält och orsakade inga materiella skador. En terroristgrupp knuten till IS tog på sig ansvaret för raketbeskjutningen.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 943Det här inlägget:
  • 1249142Läsningar totalt:
  • 94Läsningar idag:
  • 1040257Besökare totalt:
  • 92Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen