“Likviderad”

Söndagens framsida på den israeliska dagstidningen Israel Hayom.

Söndagens framsida på den israeliska dagstidningen Israel Hayom.

“Likviderad” lyder idag huvudrubriken i den israeliska dagstidningen Israel Hayom. I fredags eftermiddag omringade nämligen polisen det hus i samhället Arara där den 29-årige trippelmördaren Nashat Milhem höll sig gömd. Milhem öppnade eld och försökte fly, varpå han neutraliserades, dvs. sköts ihjäl av polisen.

En vecka tidigare, fredagen den 1 januari, öppnade Nashat Milhem eld mot en bar i centrala Tel Aviv och dödade två människor, Alon Bakal (26) och Shimon Ruimi (30). Ytterligare sju människor skadades i attacken. En knapp timme senare dödade Milhem ytterligare en man, Amin Shaaban (42), i norra Tel Aviv.

Under innevarande helg har det framkommit att polisen redan förra måndagen misstänkte att Milhem genast efter attacken flydde till sin hemby Arara, detta efter att man påträffat avföring som stämde överens med hans DNA i en övergiven byggnad. Detta förklarar polisens antydningar i mitten av den gångna veckan att faran var över i Tel Aviv, antydningar som väckte förrvirring bland allmänheten eftersom de inte specificerade vad polisen grundade sin bedömning på.

Enligt uppgifter i israelisk media var det många i Arara som visste var Milhem höll sig gömd och som bistod honom på olika sätt. Även efter att polisen sent på torsdagen lyckades sluta sig till exakt i vilket hus Milhem höll sig gömd valde man att avvakta med att ingripa för att först identifiera hans medhjälpare. Minst fem personer har häktats misstänkta för skyddande av brottsling. Milhems far och bror, som häktades under den gångna veckan, släpptes dock idag till husarrest. Fadern hade visserligen haft telefonkontakt med sin son några timmar efter attacken i Tel Aviv, men enligt familjens advokat kände varken fadern eller brodern till attacken i förväg och de hjälpte inte heller Milhem att hålla sig gömd.

Termer som “likviderad” och “neutraliserad” har ofta hörts i den israeliska nyhetsrapporteringen under de senaste månadernas palestinska våldsvåg. På ett sätt är termerna eufemismer, steriliserade sätt att rapportera att en terrorist har dödats. Samtidigt uttrycker de också en allmänt utbredd ovilja att bevärdiga fienden genom att beskriva dödandet med just ordet “döda”. Termerna blir därför ett sätt att betona det opassionerade och nästan rutinmässiga sättet på vilket fienden nedkämpas. Detta kunde också skönjas när Israels premiärminister Binyamin Netanyahu igår kväll kommenterade fredagens operation. Efter att ha tackat polisen och säkerhetstjänsten Shin Bet för att ha utfört sitt arbete “professionellt och metodiskt” vände sig Netanyahu direkt till alla potentiella terrorister. “Alla som har för avsikt att mörda israeler bör inse att vi kommer att hitta dem, förr eller senare, både innanför och utanför Staten Israels gränser”, sa Netanyahu. “Ingen är immun. Vi kommer att hitta alla mördare och deras medhjälpare”.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 422Det här inlägget:
  • 733777Läsningar totalt:
  • 81Läsningar idag:
  • 590223Besökare totalt:
  • 71Besökare idag:
  • 4Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen