Wallströms enfaldsgemenskap

Margot Wallström (foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet)

Margot Wallström (foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet)

Bara en månad efter sitt senaste kontroversiella Israel-utspel har Sveriges utrikesminister Margot Wallström än en gång hamnat i hetluften efter att i en interpellationsdebatt i Riksdagen den 12 januari ha krävt en utredning av Israels agerande under den pågående palestinska våldsvågen. På grundval av ett uttalande av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid Ra’ad Al Hussein menade Wallström Israels självförsvar “har angivits vara oproportionerlig så till den grad att utomrättsligt dödande starkt kunde misstänkas”. Wallström fördömde visserligen också allt palestinskt våld mot israeler, men detta våld såg hon ingen anledning att utreda. Det var enbart Israels självförsvar som bekymrade henne.

De israeliska reaktionerna mot Wallströms uttalande har varit mycket starka, både från regeringen och från oppositionspartierna. Det israeliska utrikesministeriet kallade hennes resonemang för oansvarigt och verklighetsfrånvänt, samt att det ger medvind åt terrorismen och därför uppmuntrar till mer våld. Oppositionspolitikern Tzipi Livni uppmanade i sin tur Wallström att sluta lägga sig i Israels interna angelägenheter, medan oppositionspolitikern Avigdor Liberman noterade att “det enda som Sveriges utrikesminister hittills inte har gjort är att fysiskt ansluta sig till palestinierna för att knivhugga judar. Mot bakgrund av hennes agerande fram tills idag kan vi bara hoppas att detta inte kommer att hända”.

De israeliska reaktionerna liknar de som uppstod i början av december när Wallström för första gången riktade anklagelser om utomrättsliga avrättningar mot Israel. Redan den gången ansåg emellertid Israels premiärminister (tillika tillförordnad utrikesminister) Binyamin Netanyahu att det inte var tillräckligt att bara framföra en formell protest till Sveriges Israel-ambassadör Carl Magnus Nesser: det hade Israel redan gjort en knapp månad tidigare när Wallström försökte koppla terroristattacker i Paris den 13 november till konflikten mellan Israel och palestinierna. Efter Wallströms uttalande i början av december tog därför Netanyahu det ovanliga steget att personligen ringa upp Wallströms chef, Sveriges statsminister Stefan Löfven, för att protestera mot den svenska utrikesministerns upprepade verbala angrepp mot Israel. När det nu visade sig att inte ens Netanyahus tydliga markering resulterade i en tonändring hos Wallstöm valde Israel igår att officiellt förklara att Margot Wallström inte längre är välkommen att besöka landet. Därmed formaliserades den svenska utrikesministerns status som persona non grata i Mellanösterns enda västerländska demokrati.

Två detaljer i den pågående diplomatiska striden mellan Sverige och Israel är värda att påpekas. Den ena är hyckleriet: samma dag som Margot Wallström i Sveriges Riksdag kritiserade Israels agerande under den pågående vågen av palestinsk terrorism inledde en delegation från den Kungliga Krigsvetenskapsakademien en studieresa i Israel för att lära sig mer om hur landet hanterar terrorism. En rådgivande instans till Sveriges regering har alltså tydligen mycket att lära sig av Israels omfattande terrorbekämpningserfarenhet, men när Israel faktiskt bekämpar terror resulterar det i rekylmässig kritik från Sveriges regering. Den andra detaljen som är värd att påpekas är att Margot Wallströms uttalanden mot Israel med fördel bör förstås mot bakgrund av den attityd till Israel som råder inte bara bland hennes socialdemokratiska kollegor, utan också på det svenska utrikesdepartementet. En snabb genomgång visar nämligen att Wallström ingalunda är unikt enfaldig. Efter terroristattacken i Paris den 13 november 2015 försökte exempelvis Sveriges förre FN-ambassadör Pierre Schori avstyra en diskussion om den Islamiska Staten för att istället anklaga Israels premiärminister Binyamin Netanyahu för att vilja utveckla ett judiskt kalifat. Påståendet är så befängt och osmakligt att det inte ens bör bemötas, men det visar hur till den milda grad retoriken helt har gått överstyr bland svenska beslutsfattare. Situationen var inte på något sätt bättre när Alliansen hade regeringsmakten och Carl Bildt var utrikesminister. I april 2008 jämförde Bildt den palestinska terroristorganisationen Hamas med just Netanyahu, som då var Israels oppositionsledare. Avsmaken för Netanyahu är alltså ett blocköverskridande fenomen i Sverige och det är så starkt att ledande politiker helt tycks släppa alla hämningar när han kommer på tal. Bildts fasoner fick Israel till slut också nog av, och även han blev precis som Wallström förklarad som icke välkommen (om än inofficiellt). Och om vi går ännu längre tillbaka i historien, ända till november 2004, kan vi notera att Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson var den enda västerländska regeringschefen att närvara vid PLO-ledaren Yassir Arafats begravning, dessutom med tårar i ögonen. Lite snopen blev nog Persson när han insåg att alla anständiga människor hade haft vett att hålla sig borta, eftersom det ansågs bevisat bortom allt rimligt tvivel att Arafat inte bara hade ett personligt ansvar för den Andra intifadan, utan dessutom att våldsplaneringen hade skett samtidigt som Arafat “fredsförhandlade” med Israel i Camp David. “Lita aldrig på den där skitstöveln Arafat”, varnade USA:s avgående president Bill Clinton den tillträdande försvarsministern Colin Powell i januari 2001. “Han ljög för mig och han kommer att ljuga för dig också”. Nästan fyra år senare hade polletten ännu inte trillat ner i Göran Perssons stilla sinne: i hans fantasivärld (läs “Sverige”) var Yassir Arafat inte en genomkorrumperad och våldshetsande clown, utan en legitim frihetskämpe och statsman. Man bör alltså vara nog så kritisk mot Margot Wallströms tvångsmässiga klavertramp i allt som rör Israel, men man bör i rättvisans namn komma ihåg att hon inte är ensam i sin totala enfald: gemenskapen är mycket omfattande.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1235Det här inlägget:
  • 1077081Läsningar totalt:
  • 224Läsningar idag:
  • 882910Besökare totalt:
  • 212Besökare idag:
  • 4Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen