Nya tunnlar under gränsen mellan Gaza och Israel

En av tunnlarna mellan Gaza och Israel som upptäckts sommaren 2014 (foto: IDF)

En av tunnlarna mellan Gaza och Israel som upptäckts sommaren 2014 (foto: IDF)

Boende i israeliska samhällen längs med gränsen till Gaza har i flera månader sagt sig kunna höra ljud från grävmaskiner under marken. Inledningsvis avfärdade IDF alla farhågor om att den palestinska terroristorganisationen Hamas hade återupptagit sin tunnelgrävningsverksamhet, men efter att rapporterna om buller och markskakningar ökat i omfattning och även börjat uppmärksammas i media har IDF tvingats ta de boendes oro på allvar.

Den gångna helgen kommenterade Israels premiärminister Binyamin Netanyahu för första gången uppgifterna. “Vi arbetar systematiskt och lugnt mot alla hot, inklusive hotet från Hamas, med både defensiva och offensiva åtgärder”, sa han. “Om vi blir angripna genom tunnlar från Gazaremsan kommer vi självfallet att vidta mycket kraftfulla åtgärder mot Hamas, mycket mer kraftfulla än de vi tog under Operation Tzuk Eitan [kriget mellan Israel och Hamas sommaren 2014]”.

Oppositionsledaren Isaac Herzog uppmanade samma dag regeringen att inte invänta en attack från Hamas, utan att istället preemptivt bomba tunnlarna. “Vad väntar vi på?” frågade han retoriskt. “På att terrorister med dragna vapen ska dyka upp i ett gränssamhälle?”

Hamas själva försöker inte ens dölja att de gräver tunnlar, även om de naturligtvis inte avslöjar tunnlarnas exakta position. Under den gångna veckans intensiva regnstorm uppgav terroristorganisationen att minst en av dess tunnlar i norra Gaza hade kollapsat och att åtta människor hade omkommit i olyckan. Hamas anklagade Israel för att ha orsakat händelsen genom att öppna dammluckor vid gränsen till Gaza. Israel förnekade detta och påpekade att det överhuvudtaget inte finns några dammluckor att öppna ens om man hade velat.

Tunnlarna under gränsen mellan Gaza och Israel var den utlösande faktorn till den israeliska markinvasionen av Gaza under kriget sommaren 2014. IDF upptäckte då minst 30 olika tunnlar med mynningar mycket nära israeliska gränssamhällen. Under förhör av tillfångatagna Hamas-medlemmar framkom det senare att organisationen hade planerat en massiv attack genom alla tunnlar samtidigt med hundratals tungt beväpnade terrorister. Innan IDF avslutade markoperationen hävdade man att alla tunnlar hade hittats och förstörts. Sedan dess har dock ytterst lite gjorts för att förhindra Hamas från att återuppta grävandet, och mycket tyder alltså nu på att situationen snabbt närmar sig samma akuta nivå som rådde dagarna innan den israeliska markinvasionen den 17 juli 2014.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 937Det här inlägget:
  • 1095309Läsningar totalt:
  • 229Läsningar idag:
  • 898701Besökare totalt:
  • 182Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen