“PA:s kollaps är bara en tidsfråga”

Snart ett minne blott?

Snart ett minne blott?

Det är hög tid att Israel förbereder sig för den Palestinska myndighetens kollaps, sa igår Israels immigrationsminister Zeev Elkin under ett föredrag vid Bar Ilan-universitetet utanför Tel Aviv. Elkin menade att Israels ledarskap måste sluta diskutera huruvida en sådan utveckling vore bra eller dålig för Israel och istället fokusera på hur man ska hantera kollapsen när den väl är ett faktum.

Zeev Elkins resonemang är baserat på en analys av maktrelationerna i den Palestinska myndigheten (PA), där den snart 81-årige ordföranden Mahmoud Abbas nyligen inledde sitt tolfte regeringsår, trots att hans demokratiska mandat löpte ut i januari 2009. Redan i januari 2006, när terroristorganisationen Hamas blev största parti i det palestinska parlamentsvalet, stod det klart för Abbas att han inte hade en chans att bli omvald. Inga nya val har därför utlysts, varken till ordförandeposten eller till parlamentet, vilket i kombination med att Abbas inte har utsett sin efterträdare gör att PA:s kvarvarande politiska stabilitet är intimt knuten till just Abbas. Den dag han trillar av pinn (en överhängande risk för 80-åriga kedjerökare) finns det alltså ingen formell maktstruktur för PA att falla tillbaka på. En maktkamp mellan olika fraktioner inom PA är därför närmast oundviklig, liksom mellan PA och andra palestinska aktörer, exempelvis terroristorganisationerna Hamas och Islamiska jihad. Total anarki, med andra ord. Zeev Elkin varnar att detta kan bli verklighet redan imorgon dag. Det kan också dröja ytterligare en liten tid, men förmodligen inte mer än två år.

Sedan PA etablerades 1994 som ett resultat av Oslo-avtalet har det palestinska samhället successivt kommit att präglas av uppvigling och hat mot Israel. Det palestinska ledarskapet har aktivt uppmuntrat radikaliseringen genom statskontrollerad massmedia och undervisningsmaterial i skolor. Trots PA:s starka inflytande på det religiösa muslimska ledarskapet i det palestinska samhället har man inte heller försökt förhindra det rent antisemitiska budskap som ofta sprids från moskéer. Dagens unga palestinska generation är därför uppvuxen på ett kompromisslöst hat mot inte bara Israel, utan också mot judar i allmänhet.

Den slutsats som Zeev Elkin drar av detta är att hela fredsprocessen, i alla fall som den kom att utvecklas genom Oslo-avtalet, var ett misstag. “Vi hade fel när vi hämtade hit PLO-ledarna från Tunis, vi hade fel när vi trodde att de skulle ta itu med terrorism och uppvigling och vi hade fel när vi tillät dem att driva sitt eget utbildningsväsende och inte krävde insyn i massmedia och budskapen som sprids från moskéerna.” Den terrorvåg som svepte in över Israel förra hösten och som nyligen krävde sitt 29:e israeliska dödsoffer är ett direkt resultat av dessa misstag, menar han.

Även om Elkin varnar för att Israel i dagsläget är farligt oförberett inför PA:s förestående kollaps tillhör han den falang av det israeliska ledarskapet som tror att kollapsen på längre sikt kan komma att gynna Israel, eftersom Israel då kommer att tvingas överta den civila kontrollen över den palestinska befolkningen på Västbanken. Uppvigligen i det palestinska samhället blir då Israels ansvar, och det mödosamma arbetet med att omskola en befolkning som hjärntvättats med hatpropaganda i över 20 år kan ta sin början.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1631Det här inlägget:
  • 733777Läsningar totalt:
  • 81Läsningar idag:
  • 590223Besökare totalt:
  • 71Besökare idag:
  • 4Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen