En död, sju svårt skadade i tre terroristattacker

En knivskadad person förs till en väntande ambulans i Tel Aviv (foto: Israel News Flash).

En knivskadad person förs till en väntande ambulans i Tel Aviv (foto: Israel News Flash).

Sent på tisdagsmorgonen gick en 50-årig arabiskisraelisk kvinna till attack med kniv mot en polispatrull i Jerusalems gamla stad. Poliserna öppnade värneld mot kvinnan, som dödförklarades av ambulanspersonal som skyndat till platsen. Inga poliser skadades i attacken.

Några timmar senare knivhöggs en israelisk civilperson av en palestinsk man i staden Petah Tikvah. Offret, en 40-årig ultraortodox man, mottog flera hugg mot överkroppen och nacken, där kniven sedan fastnade. Otroligt nog lyckades han då själv dra ut kniven och i nödvärn sticka den i förövaren, som senare avled av sina skador. Offrets skador beskrivs som måttliga och icke livshotande.

Nästan samtidigt som knivattacken i Petah Tikvah skottskadades en polis svårt när en palestinier öppnade eld mot honom strax norr om Jerusalems gamla stad. Andra poliser i närheten besvarade elden, men förövaren lyckades ändå skottskada ytterligare en polis svårt innan han själv sköts till döds. De båda polisernas tillstånd beskrivs som livshotande.

En kort stund därefter utfördes nästa terroristattack, denna gång i Jaffa söder om Tel Aviv. En 29-årig amerikansk turist knivhöggs till döds och hans fru fick livshotande när en ung palestinsk man började hugga vilt omkring sig. Terroristen knivhögg sedan ytterligare nio människor i Jaffa och längs med Tel Avivs populära strandpromenad under de 20 långa minuter som det tog för polisen att hinna ikapp och skjuta ner honom. På ett videoklipp som sprids i sociala medier (varning för mycket starka bilder) ser det ut som att det dödande skottet avfyrades när förövaren redan låg på marken och var oskadliggjord. “Skjut honom i huvudet”, uppmanar någon poliserna, medan andra kan höras skrika, “Sluta, han ligger ju ner!” Tillståndet för fem av offren beskrivs som livshotande. Ett av offren uppges vara en gravid kvinna. Två av offren var ironiskt nog araber, en israelisk medborgare och en palestinier som befann sig i Israel utan tillstånd.

Tisdagens makabra våldsvåg inträffade samtidigt som USA:s vicepresident Joe Biden inledde ett officiellt tvådagarsbesök i Israel och det palestinskkontrollerade området på Västbanken. Attacken i Jaffa och Tel Aviv utspelade sig bara några minuters gångväg från där Biden befann sig. Det är inte ovanligt att statsbesök av högt uppsatta amerikanska beslutsfattare utlöser palestiska våldsdåd i Israel, då olika grupperingar i det palestinska samhället ser våld som ett effektivt sätt att göra sig påminda i förhandlingarna mellan Israel och USA. I den israelisk-palestinska konfliktens bisarra logik kan terroristattacker mot israeler ibland också vara riktade mot den Palestinska myndigheten (PA), som vanligtvis aktivt uppviglar den egna befolkningen men som nu kommer att pressas av Joe Biden att fördöma våldet. I skarp kontrast till detta har den palestinska terroristorganisationen Hamas prisat dagens blodiga attacker utan omsvep. Många palestinier kommer därför att uppfatta PA som hycklande amerikanska nickedockor, medan Hamas istället uppfattas som självständiga palestinska aktörer som konsekvent bekämpar den sionistiska fienden. Att den sionistiska fienden ibland råkar vara en ultraortodox man som tigger pengar eller en gravid kvinna som strosar längs med Tel Avivs strandpromenad i solnedgången framkommer naturligtvis inte i Hamas propaganda. Att en och annan arab stryker med i våldet bryr man sig heller inte om att säga.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 730Det här inlägget:
  • 733777Läsningar totalt:
  • 81Läsningar idag:
  • 590223Besökare totalt:
  • 71Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen