Fortsatta kontroverser kring dödsskjutning i Hebron

btselemscreenshot

Screenshot från B’tselems kontroversiella filmklipp.

I torsdags morse gick två knivbeväpnade palestinska män till attack mot israeliska soldater i Hebron på Västbanken. En soldat skadades lindrigt i attacken. Soldaterna öppnade värneld som omedelbart dödade en av terroristerna och allvarligt skadade den andre. Flera minuter senare, när terroristen som fortfarande var vid liv hade avväpnats och näranog var medvetslös, avlossade en soldat ett dödande skott mot hans huvud.

Dödsskjutningen (dock utan den föregående knivattacken) filmades av en palestinsk frilansreporter för den israeliska människorättsorganisationen B’tselem och lades upp på YouTube senare samma dag (varning för mycket starka bilder). Redan innan filmklippet blev känt för allmänheten inledde dock Israels försvarsstyrkor (IDF) sin egen utredning av händelsen. Soldaten avstängdes från aktiv tjänstgöring av sitt befäl och häktades av militärpolis samma eftermiddag.

Normalt brukar politiker inte fälla omdömen om pågående brottsutredningar, men efter att filmsekvensen från händelsen började sprida sig som en löpeld över Internet tycks ledande israeliska beslutsfattare ha känt ett snabbt växande behov av att tydligt ta avstånd från soldatens agerande. ”Vi får kan inte tappa besinningen på det här sättet”, sa exempelvis Israels försvarsminister Moshe Ya’alon tidigt på torsdagskvällen. Strax därefter uttalande sig till och med premiärminister Binyamin Netanyahu i frågan och menade att soldatens beteende inte representerar IDF:s värderingar. Även IDF valde att offentliggöra sina högst preliminära slutsatser redan samma dag, vilket sammantaget skapade intrycket att soldaten var skyldig till överlagt mord, trots att han ännu inte ens hade ställts inför rätta.

Motreaktionen, framförallt från den israeliska högern, har varit mycket stark. Kritiken har bland annat riktats mot att detaljer från utredningen har läckts till media innan soldaten har fått en chans att försvara sig i domstol. ”Vi måste stödja våra soldater”, sa utbildningsminister Naftali Bennett under gårdagens regeringssammanträde. Han överröstades dock genast av övriga ministrar, som menade att han ägnade sig åt billigt röstfiske. ”Alla här stöder IDF”, sa bland andra inrikesminister Aryeh Deri och ministern för allmän säkerhet Gilad Erdan.

Enligt uppgifter som läckts till media hävdar soldaten själv att han misstänkte att terroristen bar på ett självmordsbälte. Enligt IDF:s riktlinjer ska soldater dock inte skjuta misstänkta självmordsbombare, utan istället hålla sig på säkert avstånd och invänta en minör (dvs. desarmeringsexpert). I filmklippet kan man dessutom se att flera soldater står alldeles intill den skadade terroristen, av allt att döma utan att uppfatta honom som ett hot. Enligt andra läckta uppgifter ska soldatens dödande skott ha föregåtts av att han sagt till en kamrat att terroristen ”förtjänade att dö”.

Trots att mycket alltså pekar på att soldaten inte hade någon giltig anledning att avfyra det dödande skottet känner delar av den israeliska allmänheten stor frustration över att diskussionen kring händelsen nästan helt har kommit att fokuseras på soldatens agerande, medan själva knivattacken som föregick dödsskjutningen bara nämns i förbigående. Efter ett halvår av nästan dagliga palestinska knivdåd väljer många därför att reservationslöst ställa sig på soldatens sida istället för att ifrågasätta hans beteende. Den dödade terroristen hade bara ett par minuter tidigare försökt döda en israelisk soldat, vilket gör att man starkt motsätter sig att betrakta honom som ett offer. Soldatens föräldrar har dessutom riktat skarp kritik mot IDF, som de anklagar för att ha slängt deras son till vargarna. Eftersom det råder allmän värnplikt i Israel är det många som identifierar sig med både honom och hans föräldrar.

En annan aspekt som har lyfts fram under den pågående kontroversen är hur frilansreportern som filmade händelsen på bara två minuter lyckades hitta en så perfekt position att omärkt filma hela förloppet. Den högerextrema israeliska gruppen Lehava har därför krävt att man ska utreda om frilansreportern på förhand kan ha koordinerat med terroristerna, vilket skulle innebära att hela förloppet var en cynisk filmproduktion menad att svärta Israels rykte. Detta skulle inte frånta den häktade soldatens eventuella skuld, men det skulle sätta händelsen i ett helt annat ljus.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 539Det här inlägget:
  • 1237767Läsningar totalt:
  • 120Läsningar idag:
  • 1029425Besökare totalt:
  • 115Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen