PA börjar betala av sin elskuld

Palestinian flagDen Palestinska myndigheten och det privatägda palestinska eldistributionsföretaget JDECO har i flera år underlåtit att betala Israels statliga elverk IEC för el som produceras i Israel och förbrukas av palestinier på Västbanken. Skulden uppgår nu till motsvarande 3.73 miljarder svenska kronor. För två veckor sedan började därför IEC ett rullande schema med strömavbrott i palestinska städer, några timmar åt gången, för att förmå sina palestinska motparter att börja betala av skulden. Den Palestinska myndigheten (PA) och JDECO valde då att föra ärendet till Israels högsta domstol (som är första rättsinstans i tvistemål om lagenligheten av statliga myndighetsbeslut), där man bland annat anklagade IEC för att utmäta ett ”kollektivt och oproportionerligt straff” mot den palestinska befolkningen.

Varken PA eller Israels regering sade sig ha blivit förvarnade av IEC om de schemalagda strömavbrotten på Västbanken. När IEC för lite mer än ett år sedan använde samma metod för att pressa den palestinska sidan att betala sina skulder var det faktiskt Israels regering som ingrep och såg till att strömmen slogs på igen. Den mycket spända situationen på Västbanken gjorde att man hellre lät det egna statliga företaget gå miste om mångmiljonintäkter varje månad än att godkänna indrivningsmetoderna och därmed riskera att säkerhetsläget ytterligare försämrades. Man ville också undvika den internationella uppmärksamheten som strömavbrotten ledde till, där sakfrågan underrapporterades eller undveks helt och där strömavbrotten därmed framstod som fundamentalt omotiverade och orättvisa.

Idag onsdag nådde emellertid parterna en överenskommelse, varmed PA omedelbart betalar motsvarande 43 miljoner svenska kronor av skulden, i utbyte mot att IEC upphör med de schemalagda strömavbrotten. Parterna ska sedan tillsammans förhandla fram en betalningsplan för den resterande summan inom en vecka. Det är dock ännu för tidigt för att avgöra om överenskommelsen markerar en vändning i relationerna mellan Israel och den Palestinska myndigheten i den här typen av dispyter, där den palestinska sidan i flera år har utnyttjat den politiska konflikten som en förevändning för att inte betala sina räkningar.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 768Det här inlägget:
  • 1290978Läsningar totalt:
  • 131Läsningar idag:
  • 1080470Besökare totalt:
  • 131Besökare idag:
  • 4Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen