Fyra döda i terroristattack i Tel Aviv

En av kulsprutepistolerna som användes under kvällens terroristattack (foto: Israel News Flash)

En av kulsprutepistolerna som användes under kvällens terroristattack (foto: Israel News Flash)

Minst fyra människor dödades och ytterligare sju skadades under onsdagkvällen när två palestinska terrorister öppnade eld i Sarona-marknaden i centrala Tel Aviv. Terroristerna var beväpnade med samma typ av hemmagjorda automatvapen som har använts vid flera terroristattentat de senaste månaderna. Vapenmodellen brukar i Israel kallas för Carl Gustav, då den är utformad efter den svensktillverkade kulsprutepistolen Carl Gustav m/45.

Vittnen berättar att gärningsmännen först fikade på ett café innan de gick vidare till en resturang, där de genast öppnade eld och sköt tills ammunitionen tog slut. De tog sedan till flykten, men kom inte långt innan tillskyndande poliser hann ikapp och övermannade dem. En av terroristerna skottskadades innan han kunde arresteras.

De båda terroristerna har identifierats som Mohamed Ahmed Musa Makhamreh och Khalid Mohammed Musa Makhamreh. De är båda födda 1995 och är kusiner från det palestinska samhället Yatta på Västbanken. De saknade tillstånd att vara i Israel. Ingen terroristorganisation har ännu tagit på sig ansvaret för attacken, men Hamas-ledaren Ismail Haniyyeh lovordade den på Twitter och kallade terroristerna för ”hjältar”. Den osmakliga palestinska seden att dela ut sötsaker på gator och torg för att ”fira” att judar har dödats rapporteras också från flera håll på Västbanken och i Gaza.

Högpolitiserade palestinska medier kallar i sina rapporter de israeliska offren för ”bosättare”, trots att attacken alltså utfördes i Tel Aviv. Termen tillämpas i dessa sammanhang på alla israeler, oavsett var de bor, dels för att signalera att man anser att alla israeler är inkräktare, och dels för att rättfärdiga attacken. Att beskriva det som en attack mot ”bosättare” uppfattas ju av många som mer rättfärdigt, eller åtminstone mer begripligt, än att säga att de båda männen öppnade eld mot oskyldiga civila.

Ett mer subtilt men minst lika osmakligt grepp kan noteras bland påstått seriösa västerländska nyhetsförmedlare. Sarona-marknaden råkar ligga i närheten av det israeliska försvarshögkvarteret, vilket är helt irrelevant i sammanhanget men som ändå inkluderas i rapporteringen för att ge sken av att terroristerna riktade sin attack mot ett militärt mål. Svenska TT ägnar sig ikväll åt den här typen av nyhetsmanipulation, som alltså bara har ett syfte: att antyda att kvällens palestinska terroristattack hade ett legitimt militärt mål, när den i själva verket riktades mot barnfamiljer på en resturang i centrala Tel Aviv.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 2747Det här inlägget:
  • 1237765Läsningar totalt:
  • 118Läsningar idag:
  • 1029423Besökare totalt:
  • 113Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen