”En naivitet som gränsar till det groteska”

Mohammed El-Halabi misstänks ha förskingrat tiotals miljoner dollar för Hamas räkning (foto: Shin Bet)

Mohammed El-Halabi misstänks ha förskingrat tiotals miljoner dollar för Hamas räkning (foto: Shin Bet)

Den 15 juni grep israelisk polis Mohammed El-Halabi, chef för den internationella kristna biståndsorganisationen World Vision i Gaza. Israel hade under en längre tid haft ögonen på El-Halabi, som man misstänkte för omfattande samröre med den palestinska terroristorganisationen Hamas. Under förhör har dessa misstankar bekräftats: El-Halabi har erkänt att han har varit medlem i Hamas i över 20 år och att terroristorganisationen 2005 gav honom i uppdrag att infiltrera World Vision. Han avancerade sedan snabbt organisationens hierarki och blev till slut dess högsta chef i Gaza. Denna höga position innebar att han kontrollerade organisationens budget på tiotals miljoner dollar årligen. Enligt El-Halabi själv ska uppemot 60% av World Visions pengar ha skickats direkt till Hamas militära gren, som investerade pengarna i vapeninköp och grävning av attacktunnlar under gränsen mellan Gaza och Israel.

Gripandet av Mohammed El-Halabi offentliggjordes den 4 augusti i samband med att Israel väckte åtal mot honom. I det omfattande åtalet impliceras även en medarbetare till biståndsorganisationen Rädda Barnen i Gaza, som 2014 ska ha värvats till Hamas av El-Halabi. Den personen befinner sig dock i Gaza och har därför inte kunnat gripas av israelisk polis.

Igår tisdag offentliggjordes sedan ytterligare ett fall av Hamas-infiltration i en biståndsorganisation, då åtal väcktes mot Waheed Borsh, som är anställd av FN-organet UNDP. Borsh greps den 16 juli och har i förhör erkänt att han på olika sätt har utnyttjat sin position på UNDP för att ge materiellt och militärt stöd till Hamas. Borsh ska även ha namngivit flera anställda inom biståndsorganisationer i Gaza som också arbetar för Hamas.

”Detta fall – tillsammans med förra veckans fall med Hamas-agenten Mohammed El-Halabi som infiltrerade den humanitära biståndsorganisationen World Vision för att avleda resurser till Hamas terroristansträngningar – visar hur Hamas utnyttjar resurser från internationella biståndsorganisationer på bekostnad av civilbefolkningen i Gaza”, avslutade den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet sitt uttalande i samband med åtalet mot Waheed Borsh.

Samtliga inblandade biståndsorganisationer säger sig ta anklagelserna mot deras medarbetare på största allvar, även om det är tydligt att det finns en stark ovilja att acceptera att Israel har rätt. World Vision har ställt in all sin verksamhet i Gaza i väntan på att en extern revisionsfirma ska titta igenom räkenskaperna. Även UNDP utlovade en grundlig revision, men vidhöll samtidigt att man litade på de säkerhetsrutiner som man redan har på plats och som är ämnade att förhindra korruption. Rädda Barnen ska också ha inlett en internrevision, men eftersom den huvudmisstänkte medarbetaren är på fri fot i Gaza och förnekar brott lär det bli svårare att nå fram till sanningen i det fallet.

Hamas har i sin tur förnekat all inblandning i samtliga fall och sagt att syftet med åtalen bara är att sätta ytterligare press på Gazas utsatta befolkning. Enligt ordföranden i Knessets utrikes- och försvarsutskott och tillika förre Shin Bet-chefen Avi Dichter är de senaste dagarnas avslöjanden dock bara toppen av ett isberg. Han anklagade internationella bidragsgivare för ”en naivitet som gränsar till det groteska”, då de vägrar att inse att deras pengar inte kommer Gazas civilbefolkning till del, utan istället hamnar i Hamas fickor.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 7321Det här inlägget:
  • 1331249Läsningar totalt:
  • 73Läsningar idag:
  • 1117096Besökare totalt:
  • 61Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen