Två dödade och fem skadade i terroristattack i Jerusalem

Levana Malihi (הי״ד) och Yosef Kirma (הי״ד)

Levana Malihi (הי״ד) och Yosef Kirma (הי״ד)

Två personer dödades och fem personer skadades i en terroristattack i Jerusalem på söndagmorgonen. Gärningsmannen, en 39-årig arabisk man bosatt i östra Jerusalem, var bilburen under attacken och beväpnad med en M-16 automatkarbin. Först öppnade han eld mot en grupp människor vid en busshållplats utanför den israeliska polisens nationella högkvarter. Flera personer skadades innan gärningsmannen fortsatte sin färd söderut, nu jagad av motorcyckelburna insatspoliser. Nästa offer blev en kvinna som satt i sin bil och som sköts när gärningsmannen körde förbi henne. I bostadsområdet Sheikh Jarrah hann polisen ikapp terroristen, som dock fortsatte att skjuta. Två poliser skottskadades innan terroristen slutligen kunde neutraliseras. Han dödförklarades senare på plats.

En knapp timme efter terroristattacken uppgav en talesperson för Hadassasjukhuset i Jerusalem att två av offren hade avlidit: Levana Malihi, en pensionerad 60-årig kvinna, samt Yosef Kirma, en 29-årig polisman. Tillståndet för tre av de övriga fem skadade beskrevs som måttliga, medan de två andra offren bara ådrog sig lättare skador.

Gärningsmannens identitet har ännu inte offentliggjorts av israelisk polis, men eftersom terroristorganisationen Hamas under söndageftermiddagen tog på sig ansvaret för attacken har saken ändå blivit känd. Enligt uppgifter i israelisk media skulle terroristen på söndagen ha påbörjat ett fyra månader långt fängelsestraff efter att tidigare i år ha dömts för våld mot tjänsteman. Han ska ha varit mycket välkänd av både polisen och säkerhetstjänsten Shin Bet, bland annat för sina kontakter med Hamas och sin aktiva roll i uppviglingen mot Israel i sociala medier. Skarp kritik riktas därför nu mot polisen och det israeliska rättsväsendet, som inte tycks ha registrerat alla varningssignaler. Hur en så välkänd agitatör lyckades införskaffa en M-16 automatkarbin och stora mängder ammunition är en av de många saker som polisen kommer att tvingas förklara under kommande dagar.

Terroristattacken hyllades under söndagen av flera palestinska terroristorganisationer, bland annat Hamas (som alltså även tog på sig ansvaret för attacken) och Islamiska Jihad. Även Fatah-partiet, som helt dominerar den Palestinska myndigheten på Västbanken, hyllade attacken och utropade en generalstrejk.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1153Det här inlägget:
  • 1307151Läsningar totalt:
  • 105Läsningar idag:
  • 1096083Besökare totalt:
  • 92Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen