Kakor till kristna

Förra året deltog över 5000 människor från 85 olika länder i Jerusalem-marschen.

Förra året deltog över 5000 människor från 85 olika länder i Jerusalem-marschen.

När USA:s president Barack Obama nyligen besökte Israel med anledning av en statsbegravning skickade Vita huset ut ett pressmeddelande med en kopia av det tal presidenten skulle hålla under begravningsceremonin. En underrubrik i utskicket uppgav att talet skulle hållas i ”Jerusalem, Israel”. Efter bara några timmar skickade emellertid Vita huset ut en korrigerad version av samma tal, nu med underrubriken ”Jerusalem”: ordet ”Israel” var alltså borttaget, då USA officiellt inte erkänner Israels överhöghet över sin egen huvudstad.

USA:s ovilja att erkänna Israels överhöghet över Jerusalem är inte Barack Obamas ansvar, utan har anor ända tillbaka till 1949. Hållningen hårdnade sedan 1980 när Knesset (Israels parlament) godkände ett lagförslag som specificerade att ”Jerusalem, komplett och enat, är Israels huvudstad”. Detta resulterade i att USA och ytterligare mer än 20 andra länder flyttade sina ambassader från Jerusalem till Tel Aviv. Många kristna Israel-vänner reagerade med bestörtning på detta, då de själva uppfattade Israels överhöghet i Jerusalem som uppfyllelsen av Guds profetiska löfte till Israels folk. För att visa att Israel alltjämt hade vänner runtom i världen valde man därför att inviga en symbolisk kristen ambassad i just Jerusalem, International Christian Embassy in Jerusalem, ICEJ.

ICEJ:s största återkommande evenemang är lövhyddokonferensen, som varje år lockar till sig tusentals kristna pilgrimmer från hela världen. Konferensens höjdpunkt är den så kallade Jerusalem-marschen, då deltagarna tågar genom centrala Jerusalem under sång och dans för att visa sitt stöd till Israel. Marschen lockar till sig många åskådare bland stadens invånare, som blir både förbryllade och rörda av den kompromisslösa solidaritet som marschdeltagarna uttrycker.

Men hur besvarar man denna solidaritet? Hur tackar man för den? Tja, varför inte helt enkelt genom att bjuda på kakor? För fyra år sedan startade Naomi Weiss ett initiativ kallat Cookies for Christians, dvs kakor till kristna. Tillsammans med vänner och bekanta delar hon varje år ut kakor till de kristna pilgrimmerna när de går uppför Betzalel-gatan i centrala Jerusalem. ”Kakor till kristna! Tack för ert stöd!” står det på deras handskrivna plakat. Även om initiativet fortfarande är mycket blygsamt och bara lockar till sig ett tiotal personer är responsen från marschdeltagarna överväldigande, då de på ett konkret sätt får uppleva att deras stöd uppskattas djupt.

Idag torsdag kommer Naomi Weiss för femte året i rad att dela ut kakor till de besökande kristna pilgrimmerna tillsammans med sin man och deras vänner. När USA förnekar att Jerusalem är Israels huvudstad och UNESCO förnekar att det överhuvudtaget finns en historisk judisk koppling till Jerusalem är det förstås djupt uppskattat när tusentals och åter tusentals människor tågar genom staden och framför ett helt annat budskap. En kaka kanske inte uttrycker vidden av tacksamhet som många i Israel känner för detta stöd, men det är en bra början.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 660Det här inlägget:
  • 1316068Läsningar totalt:
  • 117Läsningar idag:
  • 1104260Besökare totalt:
  • 112Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen