Israel eldhärjat i flera dagar

Ett amerikanskt brandsläckningsflygplan deltar i släckningsarbetet.

Ett privat amerikanskt brandsläckningsflygplan deltar i släckningsarbetet.

Israelisk polis och den interna säkerhetstjänsten Shin Bet har de senaste dagarna arresterat över 40 människor som misstänkts ligga bakom flera av de tiotals bränder som har plågat landet i flera dagar. Sammanlagt har över 13000 hektar mark eldhärjats, däribland stora skogsområden, och i flera fall har bränderna även spridit sig till intilliggande städer och samhällen. I Israels tredje största stad Haifa tvingades 60000 invånare evakueras i torsdags när en massiv eldsvåda hotade att svälja hela bostadsområden. När elden var under kontroll ett dygn senare hade över 400 bostäder förstörts och ytterligare nästan 300 skadats. I flera mindre samhällen runt om i landet har bränder framtvingat hastiga evakueringar av tusentals människor. Tiotals hus har totalförstörts. Flera människor har tvingats söka sjukvård efter att ha inandats rök, men hittills har ingen människa kommit till allvarlig skada i bränderna.

Det mycket torra vädret i kombination med starka vindar misstänks ha orsakat en del av bränderna, men omkring hälften misstänks vara medvetet anlagda av palestinier och/eller israeliska araber med vad myndigheterna beskriver som ”nationalistiska motiv”. Precis som under terroristvågen som drabbade Israel förra hösten verkar förövarna agera självständigt, samtidigt som en attack ofta utlöser nästa attack, som i sin tur utlöser ytterligare två. Utan att ha koordinerat attackerna sker de därför ändå ofta i tät följd. Antiisraelisk uppvigling spelar givetvis en mycket central roll i denna dynamik, eftersom den ständiga demoniseringen av Israel gör att det bara krävs en utlösande gnista för hatet att omsättas i handling. I vanlig ordning råder det ingen brist på groteska glädjeytteringar på sociala medier över Israels lidande.

Eftersom Israel är ett litet land drabbar dock bränderna även den arabiska befolkningen och den palestinska befolkningen på Västbanken. Den palestinska myndighetens brandmän har därför deltagit i släckningsarbetet på flera håll, bland annat i Haifa och vid en brand på den israeliska bosättningen Halamish strax norr om Ramalla. Samarbetet mellan räddningstjänsterna har fått stor uppmärksamhet i israelisk media, liksom även det faktum att tusentals israeliska familjer, både judiska, arabiska och drusiska, har öppnat sina hem till familjer som evakuerats undan eldsvådorna. Den solidaritet som präglar det israeliska samhället under prövningstider är alltså oförändrat stark, och det faktum att så många av landets ickejudar har visat prov på samma solidaritet är något som befolkningen kollektivt känner en stor stolthet över.

På många håll runt om i världen har hjälpinsamlingar påbörjats för att bistå de människor som drabbats av eldsvådorna och i vissa fall förlorat alla sina ägodelar. Den svenska grenen av den Judiska Nationalfonden Keren Kajemet beskriver behovet som akut på sin hemsida. Bränderna är de mest omfattande som drabbat Israel i modern tid.

Ett tiotal länder har skickat brandsläckningsflygplan till Israel och man har även hyrt in en ombyggd Boeing 747 Jumbojet från ett privat amerikanskt företag. Det enorma flygplanet kunde ses flyga på mycket låg höjd i Jerusalems västra utkanter under lördagen. I skrivande stund uppges de flesta eldsvådorna vara under kontroll, men myndigheterna vet att det inte räcker att bara släcka bränderna: man måste också se till att inga ytterligare bränder anläggs. Innan vinterns första riktiga rotväta lär därför polisen lägga stora resurser på förebyggande verksamhet.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1024Det här inlägget:
  • 1325512Läsningar totalt:
  • 97Läsningar idag:
  • 1112304Besökare totalt:
  • 93Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen