Israeleliska flygräder i Syrien

Ett israeliskt stridsflygplan under en övning (foto: IAF)
Ett israeliskt stridsflygplan under en övning (foto: IAF)

Natten till onsdagen uppges israeliska stridsflygplan ha attackerat en vapendepå utanför Damaskus och en vapenkonvoj som var på väg från Damaskus i riktning mot Beirut. De israeliska flygplanen ska ha avfyrat sina missiler från libanesiskt luftrum och alltså inte flugit in i Syrien, där stridsflygplan från både Syrien, Ryssland och flera NATO-länder är aktiva och där förväxlingar lätt kan ske. Vapendepån som attackerades tillhörde den syriska regimen, medan vapenkonvojen ska ha tillhört den libanesiska terroristorganisationen Hizballah.

Israel har som vanligt inte kommenterat uppgifterna, men flera oberoende källor på plats bekräftade under morgontimmarna att två flygattacker hade ägt rum. Senare på onsdagen bekräftade även den syriska regimen att man hade attackerats av israeliska stridsflygplan, dock utan att nämna exakt vad som hade attackerats. Attacken mot vapenkonvojen nämndes inte alls. Enligt en talesman för regimen syftade den israeliska attacken till att höja stridsmoralen bland de rebellgrupper som kämpar mot regimen och som har lidit svåra nederlag de senaste dagarna. Talesmannen betonade även att inga människor hade kommit till skada under den israeliska attacken, vilket förmodligen inte är helt sant med vilket gör det möjligt för regimen att avstå från vedergällning.

Israel har sedan 2011 gjort tiotals liknande flygräder i både Syrien och Libanon för att förhindra att avancerade vapen hamnar i Hizballahs händer. Terroristorganisationen beräknas visserligen ha över 100,000 raketer, men Israel har officiellt dragit gränsen vid ”vapen som ändrar spelplanen”, vilket ska förstås som bland annat avancerade luftvärnsraketer. Sådana vapen skulle innebära att man förlorade herraväldet över libanesiskt luftrum, vilket hade varit ett mycket hårt strategiskt bakslag för Israel. För att den syriska regimen inte ska förlora ansiktet har dock Israel valt att varken bekräfta eller förneka sin inblandning i attackerna. Vissa attacker har den syriska regimen därför inte ens kommenterat. Andra gånger, som efter nattens attack, har den valt att utmåla flygräderna som bevis på att de regimfientliga rebellerna aktivt stöds av Israel.

En intressant aspekt av nattens attack är att den inträffade vid en tidpunkt när Rysslands engagemang i inbördeskriget aldrig har varit större. Israel och Ryssland har upprättat en kommunikationsmekanism som aktiveras innan israeliska flygplan närmar sig syriskt luftrum, vilket innebär att det ryska militärkommandot med största sannolikhet var medvetet om att dess allierade skulle attackeras. Att de israeliska stridsflygplanen avfyrade sina missiler från libanesiskt luftrum kan därför tolkas som en gest mot Ryssland, som därmed inte behöver förklara varför varför de ryska luftvärnsbatterierna i Damaskus tillät israeliska flygplan att kränka syriskt luftrum.

Tidigare i veckan var Israel engagerat i eldväxling på Golanhöjderna efter att en IS-trogen rebellgrupp tidigt på måndagen öppnade eld mot israeliska soldater som befann sig inne på israelisktkontrollerat territorium. Ett israeliskt stridsflygplan kom soldaterna till undsättning och besköt det fordon som rebellerna färdades i. Dagen därpå bombades även en byggnad i samma område som rebellgruppen använde som sambandscentral. Till skillnad från den gångna nattens flygräder bekräftades båda dessa attacker genast av Israels försvarsstyrkor, eftersom de föregicks av en oprovocerad attack mot soldater som befann sig på israelisktkontrollerat territorium. Man är därför inte orolig för att rebellerna ska förlora ansiktet: bara att överhuvudtaget våga attackera Israel innebär en viss pondus i dessa kretsar, även om man som nu var fallet råkar stryka med på kuppen.

Paul Widen

Jerusalem