Nytt sabotage mot egyptisk-israelisk gasledning

Tidigt på onsdagsmorgonen utsattes en gasledning i Sinai för sabotage. En grupp beväpnade män utlöste en bomb intill gasledningen i närheten av staden El-Arish, vilket fick till följd att gasen fattade eld. Det är ännu oklart när gasförsörjningen från Egypten till Israel och Jordanien kommer att kunna återupptas.

Egypten förser Israel med 40% av landets naturgasbehov, en central punkt i fredsavtalet som slöts mellan de båda länderna 1979. Sedan folkupproret inleddes i Egypten i början av året har kritiska röster också höjts mot exporten av naturgas till Israel, som många egyptier anser att Israel köper till ett alltför lågt pris. I samband med att de värsta oroligheterna pågick i Kairo angreps den 5 februari en pumpstation i Sinai, med följden att gasflödet till Israel drabbades av avbrott. De underbemannade egyptiska säkerhetsstyrkorna klarade inte av att upprättahålla lag och ordning när extremistiska grupper uppmanade den lokala beduinbefolkningen att utföra sabotageoperationer mot gasledningen. Explosionen nu på morgonen tyder på att säkerhetsläget i Sinai fortsätter att vara instabilt.

Israels vice utrikesminister Danny Ayalon betonade vikten av att Israel snabbt utvecklar sina egna naturgastillgångar för att på sikt bli självförsörjande. De senaste åren har enorma gastillgångar upptäckts i fyra olika fält under havsbottnen i Medelhavet utanför Israels kust, men inte förrän tidigast nästa år kommer man att kunna inleda gasproduktion i det första av de fyra fälten. Det lär sedan dröja ytterligare minst fyra år innan gasproduktionen kan inledas i de övriga tre gasfälten. Tills dess är Israel beroende av den egyptiska naturgasen.

I Israel följer man därför noggrant utvecklingen i Egypten. Enligt en opinionsundersökning av den amerikanska tankesmedjan Pew Research Center som presenterades i måndags stöder bara 36% av Egyptens befolkning fredsavtalet med Israel, medan 54% vill upphäva avtalet. Hela 75% är positivt inställda till det Muslimska Brödraskapet, vilket gör att man i Israel har all anledning att befara det värsta när egyptierna går till valurnorna i september.

Även den Palestinska myndighetens styrelseordförande Mahmoud Abbas tycks oroa sig för vart Egypten bär hän. I helgen som gick gav han USA:s president Barack Obama ett par rejäla kängor i en intervju för tidningen Newsweek. Obamas behandling av Egyptens förre diktator Hosni Mubarak beskrevs av Abbas som oartig och obetänksam.”Från dag ett, när det började med Mubarak, hade jag ett telefonsamtal med fru Clinton. Jag sa till henne, ‘Vet du vad det här kommer att få för konsekvenser? Antingen kaos, eller det Muslimska Brödraskapet, eller både och.’ Nu har de både och.”

Medan Israels oro över utvecklingen i Egypten har att göra med risken för att fredsavtalet upphävs, har dock Mahmoud Abbas oro mer att göra med att han i allt väsentligt tillhör samma garde som Mubarak och övriga diktatorer i Mellanöstern som antingen har avsatts eller sitter löst på tronen. Precis som dem är han åldrande, korrumperad, sekulär, halvhjärtat västtillvänd och djupt impopulär bland den egna befolkningen. Han sitter vid makten tack vare att världssamfundet håller honom under armarna ekonomiskt och tack vare att Israels militära närvaro på Västbanken förhindrar att Hamas tar över makten även där, som de gjorde i Gaza sommaren 2007. Mahmoud Abbas varnande ord till “fru Clinton” handlar därför egentligen mest om honom själv: “Om ni inte fortsätter att stödja mig blir det antingen kaos eller det Muslimska Brödraskapet (dvs Hamas), eller både och.” För ovanlighetens skull har han helt rätt.

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 263Det här inlägget:
  • 1189674Läsningar totalt:
  • 93Läsningar idag:
  • 983724Besökare totalt:
  • 89Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen