Brottsundersökning inledd mot Netanyahu

Israels premiärminister Binyamin Netanyahu (foto: GPO)

Israels justitiekansler Avichai Mandelblit tillkännagav på måndagkvällen att en brottsundersökning har inletts mot premiärminister Binyamin Netanyahu, som misstänks ha mottagit otillbörliga förmåner från två affärsmän. En förundersökning påbörjades redan i juni 2016 efter tips från den israeliska polisens antikorruptionsenhet. För några veckor sedan gjordes ett genombrott i förundersökningsarbetet, vilket enligt Mandelblit motiverade uppgraderingen av ärendet till en brottsundersökning. Under måndagskvällen förhördes Netanyahu i tre timmar av polisen i sitt residens i centrala Jerusalem. Ytterligare ett förhör är planerat på fredag.

Eftersom brottsundersökningen är pågående har få detaljer i fallet offentliggjorts. Netanyahu misstänks ha mottagit otillbörliga förmåner i form av gåvor, men brottsrubriceringen uppges inte vara mutbrott. Istället ska Netanyahu ha underlåtit att rapportera gåvorna på föreskrivet sätt. Flera av Netanyahus familjemedlemmar uppges också ha mottagit gåvor utan att rapportera dem och enligt uppgifter i israeliska medier ska även de förhöras av polis under kommande dagar.

Samtidigt som brottsundersökningen inleddes uppgav Mandelblit att ett antal andra förundersökningar mot Netanyahu hade lagts ner i brist på bevis, bland annat den som israeliska medier har kallat för “Bibitours”, i vilken Netanyahu misstänktes ha dubbelfakturerat sina uppdragsgivare när han hade inbjudits som talare utomlands.

Netanyahu har bestämt förnekat anklagelserna. Han medger visserligen att han har mottagit gåvor, men hävdar att de var av ringa värde. Samtidigt har han fördömt israeliska mediers rapportering om utredningen, som han har beskrivit som “förföljelse” av honom och hans familj. Netanyahu har i flera år varit föremål för ett antal olika förundersökningar, som israeliska medier ivrigt har rapporterat om i minsta detalj. Det faktum att flera av dessa förundersökningar nu har lagts ner signalerar enligt Netanyahu att även den nu aktuella brottsundersökningen kommer att gå samma öde till mötes.

Netanyahus partikamrat David Amsalem, som sitter i Israels parlament Knesset, har också uttryckt sig kritiskt till medias ivriga rapportering om misstankarna mot premiärministern. Han hävdar att Israels demokratiska grund hotas när premiärministern ständigt måste försvara sig mot brottsmisstankar som aldrig tycks leda till åtal. Amsalem har därför föreslagit lagstiftning som skulle förbjuda polis från att inleda förundersökningar om vissa sorters mut- och korruptionsbrott mot en sittande premiärminister. Först när premiärministern avgått skulle de misstänkta brotten börja utredas. Liknande lagstiftning finns i andra länder, men även om lagförslaget förverkligas, vilket är långt ifrån säkert, skulle lagen inte kunna tillämpas retroaktivt för att omfatta Netanyahu.

Eftersom så få detaljer från den pågående brottsundersökningen har offentliggjorts är det svårt att i nuläget dra några slutsatser om hur den här historien kommer att sluta. Det är förstås anmärkningsvärt att en brottsundersökning ens har påbörjats, ett faktum som tyder på att bevisningen är mycket omfattande och räcker för ett åtal. Det är dock inte första gången som en sittande israelisk premiärminister är föremål för en brottsundersökning. För bara 10 år sedan inleddes den första av flera brottsundersökningar mot Israels dåvarande premiärminister Ehud Olmert, som misstänkes för en rad olika mutbrott. Trots det valde Olmert att inte avgå. Flera av utredningarna lades ner, medan andra påbörjades. Precis som Netanyahu beskrev Olmert utredningarna som en sorts förföljelse. Först i februari 2009 avgick han som premiärminister. Ett halvår senare väcktes åtal mot honom för bland annat bedrägeri och skattebrott. Ytterligare tre av brottsundersökningarna ledde så småningom till åtal och i mars 2014 kom den första fällande domen. Sedan i februari 2016 sitter Ehud Olmert i fängelse. I samma fängelse sitter Israels förre president Moshe Katzav, som i mars 2011 dömdes för två fall av våldtäkt.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 638Det här inlägget:
  • 733776Läsningar totalt:
  • 80Läsningar idag:
  • 590222Besökare totalt:
  • 70Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen