Israelisk soldat dömd för dråp

Screenshot från B’tselems omtalade filmklipp.

Den israeliske soldaten Elor Azaria, som den 24 mars 2016 sköt ihjäl en avväpnad och medvetslös palestinsk terrorist i Hebron på Västbanken, dömdes idag av en militärtribunal i Tel Aviv för dråp. Rättegången mot Azaria inleddes för nästan åtta månader sedan och har fått stor uppmärksamhet i israelisk media. Fallet har väckt mycket starka känslor bland många israeler eftersom det har ställt två viktiga principer mot varandra: å ena sidan upprätthållandet av IDF:s (de israeliska försvarsstyrkornas) etiska riktlinjer, och å andra sidan lojalitet och stöd till de unga män och kvinnor som tjänstgör i IDF och som dagligen utsätts för livsfara. Den aktuella händelsen inträffade mitt under den våg av palestinska knivöverfall som plågade landet under hösten 2015 och de första månaderna under 2016. Att i det läget skärskåda en israelisk soldats beteende i samband med just ett palestinskt knivöverfall uppfattades därför av många israeler som höjden av självbedrägeri. Soldatens eventuella missgärning betraktades som irrelevant i jämförelse med den ihjälskjutne palestinske terroristens skuld.

Händelseförloppet innan dödsskjutningen morgonen den 24 mars 2016 bestrids inte av någon: två knivbeväpnade palestinska män till attack mot israeliska soldater i Hebron på Västbanken. En soldat skadades lindrigt i attacken. Soldaterna öppnade värneld som omedelbart dödade en av terroristerna och allvarligt skadade den andre. Flera minuter senare, när terroristen som fortfarande var vid liv hade avväpnats låg medvetslös på marken, avlossade en av de närvarande soldaterna, Elor Azaria ett dödande skott mot hans huvud. Varför Azaria agerade som han gjorde råder det dock delade meningar om. I sitt försvar har Azaria själv dels hävdat att han misstänkte att terroristen hade en bombväst gömd under sin jacka, dels att han uppfattade det som att terroristen sträckte ut sin hand mot en kniv som låg på marken en bit från honom. Åklagaren avfärdade emellertid dessa förklaringar och hävdade istället att Azaria inte hade anledning att frukta för sin egen eller sina kamraters säkerhet och att han istället agerade med berått mod. “Han förtjänar att dö”, ska Azaria ha sagt sekunderna innan han avlossade den dödande skottet enligt ett vittne.

Dödsskjutningen (dock utan den föregående knivattacken) filmades av en palestinsk frilansreporter för den israeliska människorättsorganisationen B’tselem och lades upp på YouTube senare samma dag (varning för mycket starka bilder). Redan innan filmklippet blev känt för allmänheten inledde emellertid IDF sin egen utredning av händelsen. Azaria avstängdes från aktiv tjänstgöring av sitt befäl och häktades av militärpolis samma eftermiddag.

Den fällande domen mot Elor Azaria har väckt mycket starka känslor bland hans familj och supportrar. En demonstration utanför rättssalen i Tel Aviv urartade när domen blev känd och två personer arresterades. Flera demonstranter uttryckte vad som kunde tolkas som dödshot mot IDF:s stabschef Gadi Eisenkot, som anklagades för att ha övergivit Azaria. Dödshot har även riktats mot militärtribunalens tre domare.

Straffpåföljden väntas tillkännages först om en månad. Maxstraffet för dråp i Israel är 20 års fängelse, men det finns inget minimistraff. Elor Azarias försvarsadvokater har för sin del redan beslutat att överklaga domen, vilket gör att slutet på den här utdragna historien lär dröja ytterligare flera månader. Flera ledande politiker, däribland premiärminister Binyamin Netanyahu, har under dagen förespråkat att Azaria benådas. En nådeansökan måste dock komma från Azaria själv och riktas till Israels president Reuven Rivlin.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 678Det här inlägget:
  • 1134057Läsningar totalt:
  • 112Läsningar idag:
  • 933418Besökare totalt:
  • 107Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen