Fyra döda i terroristattack i Jerusalem

Dödsoffren i dagens terroristattack: Yael Yekutiel הי״ד, Shira Tzur הי״ד, Erez Orbach הי״ד, Shir Hajaj הי״ד.

Fyra människor dödades och minst 16 skadades tidigt på söndagseftermiddagen i Jerusalem när en terrorist körde in i en folkmassa med en lastbil. Attacken inträffade vid ett promenadstråk söder om gamla stan med utsikt över stadsmuren och Tempelberget. Dödsoffren, tre kvinnor och en man, var officerskadetter på besök i Jerusalem som en del av sin utbildning. De hade precis stigit av sin buss när terroristen trampade på gasen och styrde in sin lastbil i folkmassan. Han stannade sedan sitt fordon, lade in backen och körde tillbaka över offren som låg på marken. En beväpnad turistguide uppges ha varit först att öppna eld mot lastbilen med sin pistol, varefter minst tre soldater också öppnade eld. Terroristen dödförklarades senare på platsen.

Israels försvarsstyrkor (IDF) offentliggjorde under söndagskvällen namnen på de fyra dödsoffren: Shir Hajaj (22), Erez Orbach (20), Shira Tzur (20) och Yael Yekutiel (20). Som brukligt efter terroristattacker kunde palestinier på Västbanken och i Gaza ses dela ut sötsaker till förbipasserande för att fira det inträffade.

Ingen terroristorganisation har ännu tagit på sig ansvaret för attacken, men en talesman för Hamas i Gaza beskrev den som “hjältemodig” på Facebook. Det styrande palestinska Fatah-partiet kallade i sin tur terroristen för “martyr”. Polisen tror i nuläget att terroristen, Fadi al-Qanbar (28) från det intilliggande arabiska bostadsområdet Jabel Mukaber, agerade på eget bevåg och inte på order från någon organisation. När Israels premiärminister Binyamin Netanyahu sent på söndagseftermiddagen besökte platsen där attacken utfördes uppgav han dock att det finns uppgifter som tyder på att förövaren sympatiserade med terroriststaten IS. Han kopplade därför samman attacken med liknande attacker i Nice och Berlin, där IS-sympatisörer använde just lastbilar som dödliga vapen mot folkmassor.

Under ett extrainkallat sammanträde tidigare på dagen beslutade Israels säkerhetskabinett att från och med idag arrestera personer som uttrycker sympati för IS på sociala medier. I enlighet med ett beslut som togs av säkerhetskabinettet i förra veckan tillkännagav man även att terroristens kvarlevor inte kommer att överlämnas till hans anhöriga för begravning, utan istället begravas på hemlig plats utan ceremonier. Beslutet är tänkt att sätta press på terroristorganisationen Hamas, som i över två och ett halvt år har vägrat att överlämna kvarlevorna av två israeliska soldater som stupade i kriget mellan Israel och Hamas sommaren 2014.

Terroristattacker brukar ha en starkt enande effekt i Israel, men strax efter dagens attack utbröt en kontrovers som har splittrat landets befolkning och redan har skapat stor förbittring. Den beväpnade turistguiden som först öppnade eld mot terroristen har nämligen i israelisk media uppgett att soldaterna som befann sig på platsen tycktes tveka innan de också öppnade eld.

– Varför var det en 30-årig civilperson som först öppnade eld och inte någon av de många välbeväpnade officerarna? frågade han retoriskt, innan han erbjöd sin egen förklaring: den nyligen dråpdömde israeliske soldaten Elor Azarias öde. Rädsla att de i likhet med Azaria skulle kunna komma att ställas inför rätta för dråp var enligt turistguiden definitivt en faktor bakom soldaternas tvekan. Hans påstående har bestämt tillbakavisats av IDF, som ovanligt snabbt offentliggjorde en videointervju med en av de soldater som öppnade eld mot terroristen och som hade en annan version av händelsen. På Facebook delas även flitigt ett inlägg skrivet av ytterligare en soldat, som anklagar turistguiden för förtal och kallar honom för “en skam för nationen”. Enligt ett annat ögonvittne som citeras i israelisk media ska det dock ha dröjt över en minut från det att attacken inleddes till dess att terroristen var neutraliserad. Även om ingen betvivlar att ett antal soldater så småningom öppnade eld och dödade terroristen är det många som undrar varför det tog över en minut för de tiotals närvarande beväpnade soldaterna att reagera.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1263Det här inlägget:
  • 1134052Läsningar totalt:
  • 107Läsningar idag:
  • 933413Besökare totalt:
  • 102Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen