Överraskande försoning mellan dödsfiender

Igår meddelandes det från Kairo att Fatah och Hamas har nått en fredsöverenskommelse efter samtal i vilka alla meningsskiljaktigheter mellan grupperna har övervunnits. Fatah är som bekant det största partiet i PLO och det parti som nu leder den Palestinska myndigheten på Västbanken, medan Hamas är den islamistiska terroristorganisationen som styr Gaza.

Detaljerna från överenskommelsen framkom igår under kvällen: Hamas behöver inte erkänna Staten Israels rätt att existera, eller hedra tidigare ingångna avtal mellan Israel och palestinierna, eller ens avsäga sig våld som metod för att uppnå sina syften. De båda parterna kom vidare överens om att utlysa allmänna val inom ett år och att fram tills dess bilda en interimsregering. Hamas ser alltså ut att ha genomdrivit alla sina krav.

Fredsansträngningarna mellan Fatah och Hamas ökade i intensitet för några veckor sedan, som ett led i den Palestinska myndighetens ansträngningar att nå palestinsk enighet inför öppnandet av FN:s Generalförsamling i september. Den Palestinska myndigheten hoppas då övertyga en majoritet av Generalförsamlingens delegater att rösta igenom ett erkännande av en palestinsk stat. Utan palestinsk enighet skulle utsikterna för ett erkännande ha varit små.

Överenskommelsen mellan Fatah och Hamas försätter dock världssamfundet i en svår juridisk och moralisk knipa. Hamas betraktas av både USA och EU som en terroristorganisation. De hundratals miljoner dollar i bistånd som USA och EU pumpar in i den Palestinska myndigheten årligen och som utgör merparten av dess budget kommer därför med största sannolikhet att undanhållas. Man kan trots allt inte både kalla Hamas för terrorister och ge dem pengar. Denna grundläggande moraliska konsekvens började tillämpas i januari 2006 när Hamas vann de palestinska valen och bildade samlingsregering med Fatah. Biståndet från USA och EU ströps nästan helt, med undantag av en liten rännil som omdirigerades till strikt humanitära projekt. Den Palestinska myndighetens ekonomiska kräftgång pågick sedan i ett och ett halvt år, tills spänningarna mellan Fatah och Hamas ledde till ett regelrätt inbördeskrig i Gaza i juni 2007 och över 100 människor, främst Fatah-anhängare, dödades under några dagars strider. Hamas tog därefter över makten i Gaza och bildade en egen palestinsk regering där, medan Fatah ombildade den Palestinska myndighetens regering på Västbanken, nu utan representanter från Hamas. Biståndet från USA och EU till den Palestinska myndigheten kunde därför återupptas.

I USA har man redan markerat att man inte ämnar ge några pengar till ett palestinskt styre som inbegriper Hamas, såvida Hamas inte accepterar de tre principer som utformades av den så kallade kvartetten (USA, Ryssland, EU och FN), dvs att Hamas erkänner Staten Israel, erkänner tidigare ingångna avtal, samt avsäger sig våld. EU lär ta samma position som USA i frågan, dock förmodligen mer av juridiskt tvång än av moralisk anständighet.

Israels premiärminister Binyamin Netanyahu upprepade det han sagt varje gång Fatah och Hamas suttit i fredssamtal: “Den Palestinska myndigheten måste välja om man vill ha fred med Israel eller fred med Hamas. Fred med båda är omöjligt eftersom Hamas strävar efter att förstöra Staten Israel och förkunnar detta öppet. De avfyrar raketer mot våra städer. De avfyrar pansarbrytande missiler mot våra barn.”

Vidare sa Netanyahu att själva tanken med försoning mellan de båda palestinska grupperna är ett tecken på den Palestinska myndighetens svaghet. “Det föranleder oss att undra om Hamas kommer att tillkämpa sig makten i Judéen och Samarien på samma sätt som de gjorde i Gaza.”

Paul Widen, Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 92Det här inlägget:
  • 1075646Läsningar totalt:
  • 220Läsningar idag:
  • 881589Besökare totalt:
  • 207Besökare idag:
  • 5Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen