Utrymningen av bosättningsutposten Amona påbörjad

Bosättningsutposten Amona på norra Västbanken

Tidigt på onsdagsmorgonen började israelisk polis omringa bosättningsutposten Amona på norra Västbanken. Israels högsta domstol hade ursprungligen krävt att utposten skulle utrymmas senast den 25 december 2016, i enligthet med ett domslut från 1997 som slog fast att bosättningen var uppförd på privatägd palestinsk mark. Regeringen lyckades emellertid få ytterligare ett anstånd för att försöka implementera en kompromisslösning som skulle ha inneburit att 24 av bosättningens 42 familjer skulle ha flyttat till ett intilliggande stycke land, medan övriga familjer skulle ha flyttat till den närliggande bosättningen Ofra. Samtliga familjer skulle även ha tilldelats en mycket generös summa pengar som kompensation för tvångsförflyttningen. Invånarna godkände förslaget, men det stycke land som det var tänkt att de 24 familjerna skulle flytta till visade sig då också vara mark som en palestinier gjorde anspråk på att äga. Högsta domstolen förbjöd därför regeringen från att implementera kompromisslösningen på detta stycke mark tills dess att ägarfrågan kunde avgöras. Till slut valde regeringen något förvånande att inte invänta domstolens utlåtande och istället utrymma utposten i god tid innan anståndet löpte ut den 8 februari.

Klockan kvart i tio på tisdagsmorgonen fick därför Amonas invånare den slutgiltiga evakueringsordern från Israels försvarsstyrkor. Utpostens samtliga 42 familjer valde dock att inte hörsamma ordern utan uppmanade istället allmänheten att omgående ta sig till platsen för att förhindra evakueringen från att verkställas. Under tisdagen strömmade sedan hundratals demonstranter till den isolerade kullen. Trots polisavspärrningar lyckades många ta sig fram till bosättningen, där de sedan tillbringade natten. Enligt en av protestaktionens talesmän uppgick antalet demonstranter till 1700, medan polisen beräknade att siffran låg närmare 600. Polisens styrka uppgick i sin tur till 3000 man.

Strax efter klockan 11 på onsdagsförmiddagen påbörjades utrymningen. Trots att bosättningens invånare in i det sista vägrade att acceptera evakueringsordern stod polisen och representanter för invånarna i ständig kontakt med varandra. Alla vapen överlämnades exempelvis frivilligt till polisen i ett tidigt skede och bosättningens barn lämnade platsen till fots i samlad trupp i samband med att polisen anlände. Trots att demonstranterna under hela dagen har erbjudit polisen ett hårdnackat motstånd (minst 24 poliser har hittills skadats) är alltså protestaktionen i en viss mening regisserad för att uttrycka maximalt missnöje med en minimal risk för allvarliga skador på både demonstranter och poliser. I skrivande stund har merparten av bosättningens byggnader evakuerats och polisen uppger att man avser fortsätta utrymningen under natten.

På onsdagskvällen kom så högsta domstolens beslut, lite som ett antiklimax: marken som det var tänkt att 24 av bosättningens familjer skulle flytta till är också privatägd av en palestinier. I nuläget har därför regeringen ingen plan för vart Amonas drygt 200 invånare ska ta vägen. Premiärminister Binyamin Netanyahu lovade sent på onsdagen att invånarna skulle tilldelas mark på annat håll på Västbanken, där de sedan skulle kunna återetablera sig. Det återstår att se hur snabbt regeringen kan göra denna mark tillgänglig och var bosättarna kommer att bo tills dess.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 629Det här inlägget:
  • 1242582Läsningar totalt:
  • 16Läsningar idag:
  • 1034030Besökare totalt:
  • 16Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen