Israel börjar porta sina fiender

I förra veckan fick Omar Shakir, chefen för ”Israel/Palestina-avdelningen” på människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), avslag på sin ansökan om arbetsvisum i Israel, med hänvisning till hans konsekvent fientliga inställning till Israel. Shakir har varit aktiv i BDS-rörelsen som förespråkar bojkott, avinvestering och sanktioner mot Israel och har jämfört Israel med den sydafrikanska apartheid-regimen. Efter avslaget uppgav Israels ambassad i Washington D.C. att Shakir kunde överklaga beslutet och tills vidare besöka Israel på ett turistvisum, men när Shakir i torsdags anlände till Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel Aviv nekades han även turistvisum och därmed inträde i landet. Beslutet togs av flygplatsens ansvarige för gränskontoll med hänvisning till det tidigare avslaget på arbetsvisumet. ”Vi finner inga speciella omständigheter som motiverar ett godkännande av hans inträde i landet”, konstaterades det. Omar Shakir sattes sedan på första bästa flyg tillbaka till USA.

Det israeliska utrikesdepartementets talesman Emmanuel Nahshon försvarar beslutet att neka visum till HRW:s anställda, då han menar att organisationen är flagrant antiisraelisk och att dess rapporter ”enbart syftar till att skada Israel utan hänsyn till sanningen”. Israel har länge varit kritisk mot HRW, men detta är första gången man har förhindrat en av organisationens anställda från att resa in i landet. HRW säger sig för sin del vara chockade över händelsen och hävdar att Israel därmed sällar sig till förtryckarregimer som Nordkorea, Iran och Sudan. Detta är dock en grov förvrängning av saktillståndet, eftersom Israel inte har bannlyst organisationen. HRW har flera lokalanställda israeler och palestinier som fortsätter att arbeta obehindrat i landet. Det enda som har förändrats är att organisationens utländska toppchefer inte längre är välkomna i landet.

Human Rights Watch, som urspungligen kallades Helsinki Watch, grundades 1978 i USA av Robert Bernstein. Organisationen dokumenterade brott mot mänskliga rättigheter i Sovjetunionen och dess kommunistiska lydstater i Östeuropa. På åttiotalet expanderade man verksamheten genom grundandet av Americas Watch, Africa Watch, Asia Watch och Middle East Watch, som dokumenterade övergrepp och krigsbrott i sina respektive regioner. 1988 slog man ihop de olika organisationerna och bytte namn till Human Rights Watch. Under årens lopp har dock organisationen kommit att fokusera mer och mer av sin uppmärksamhet på Israel, den enda demokratin i världen som man konsekvent svartmålar i sina rapporter. Situationen blev till slut så absurd att till och med organisationens grundare Robert Bernstein offentligt sällade sig till dess kritiker. ”Mellanöstern befolkas av auktoritära regimer med förfärande brott mot de mänskliga rättigheterna, men de senaste åren har Human Rights Watch skrivit långt fler fördömanden av Israel för brott mot internationell rätt än något annat land i regionen”, skrev han i en debattartikel i New York Times i oktober 2009. ”De arabiska och iranska regimerna härskar över 350 miljoner människor, och merparten av dessa regimer är brutala, slutna och enväldiga, där lite eller ingen politisk kritik är tillåten. Den svåra situation som deras medborgare befinner sig i, och som skulle ha mest nytta av den typ av uppmärksamhet som en stor och välfinansierad internationell människorättsorganisation kan ge, ignoreras under det att Human Rights Watch mellanösternavdelning förbereder rapport efter rapport om Israel”.

HRW är långt ifrån den enda internationella organisationen vars verksamhet i Israel lider av samma ideologiska slagsida. I slutet av 2016 upprättade därför Israels regering en kommitté med representanter från flera olika regeringsdepartement som har till uppgift att kartlägga organisationer och enskilda personer som kommer till Israel enbart för att skada landet. Aktivister som redan befinner sig i landet ska spåras upp och deporteras. Omar Shakir var inte den förste att stoppas i gränskontrollen på Ben Gurion-flygplatsen: I december 2016 stoppades Kyrkornas Världsråds vice generaldirektör Isabel Phiri när hon kom för att besöka landet. Phiri har i likhet med Shakir också varit aktiv inom BDS-rörelsen.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1452Det här inlägget:
  • 1329871Läsningar totalt:
  • 20Läsningar idag:
  • 1116016Besökare totalt:
  • 20Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen