Många frågor kring Israels senaste flygräd i Syrien

 

Raketförsvarssystemet Arrow (bild: IDF)

Under natten till fredagen utförde israeliska stridsflygplan en bombräd Syrien, uppgav idag en talesman för det israeliska flygvapnet. Målet för attacken offentliggjordes inte, men under det utdragna syriska inbördeskriget har Israel vid upprepade tillfällen attackerat vapenleveranser på väg till den libanesiska terroristorganisationen Hizballah. Som regel brukar Israel inte kommentera attackerna, än mindre ta på sig ansvaret för dem. Den här gången öppnade dock ett syriskt luftvärnsbatteri eld mot de israeliska stridsflygplanen, vilket aktiverade det nyutvecklade raketförsvarssystemet Arrow (hetz på hebreiska, dvs. “pil”). Sammanlagt tre luftvärnsrobotar avfyrades av Syrien mot flygplanen, varav en sköts ner av det israeliska raketförsvarssystemet över jordanskt flygrum, medan de övriga två luftvärnsrobotarna från Syrien slog ner i jordandalen. Detta aktiverade i sin tur raketlarmet i flera israeliska samhällen i området. Explosionerna från nedslagen kunde höras så långt söderut som Jerusalem.

Tidiga uppgifter gjorde gällande att raketlarmet hade aktiverats av raketer som hade avfyrats från palestinskkontrollerade områden i Västbanken. Detta tvingade det israeliska flygvapnet att förklara att det istället rörde sig om luftvärnsrobotar avfyrade från Syrien, vilket alltså medförde att man erkände att man hade utfört en flygräd där.

Syrien påstår att man lyckades skjuta ner ett israeliskt flygplan, en uppgift som Israel bestämt dementerar.

Detta var första gången som den nya versionen av raketförsvarssystemet Arrow aktiverades i strid. Systemet började utvecklas gemensamt av Israel och USA år 2000 för att ersätta det äldre Patriot-systemet. Den tredje och nyaste versionen av Arrow förklarades stridsdugligt för bara två månader sedan.

Trots att det israeliska flygvapnet alltså tog på sig ansvaret för nattens flygräd är en mängd frågor ännu obesvarade. Ryssland har placerat sitt avancerade luftvärnssystem S-300 i Syrien. Var det luftvärnsrobotar av den typen som avfyrades mot de israeliska flygplanen? Arrow-systemet utvecklades för att skjuta ner långdistansrobotar i stratosfären och kostar motsvarande över 26 miljoner kronor för varje enskild raket. För att motivera en aktivering av systemet måste man därför anta att något väldigt stort och kraftfullt avfyrades mot de israeliska stridsflygplanen. Det är inte troligt att en vapenleverans till Hizballah skulle motivera detta. Men vad var i så fall målet för den israeliska flygräden? Och vidare, vad skulle det säga de om de spända relationerna mellan Israel och Ryssland om Ryssland faktiskt aktiverade S-300, sitt mest avancerade luftvärnssystem, mot israeliska stridsflygplan? Och vad skulle det i så fall säga om effektiviteten av S-300? Frågorna är alltså fler än svaren i nuläget.

Paul Widen

Netanya

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 2988Det här inlägget:
  • 1134441Läsningar totalt:
  • 147Läsningar idag:
  • 933782Besökare totalt:
  • 135Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen