Cancersjuk palestinier smugglade sprängämnen åt Hamas

Palestinsk ambulans i Gaza (foto: COGAT)

Den israeliska säkerhetstjänsten ISA uppgav i onsdags att man arresterat två palestinska kvinnor vid gränskorsningen Erez efter att ha påträffat sprängämnen bland deras tillhörigheter. En av kvinnorna hade fått inresetillstånd till Israel för att få vård för cancer i Jerusalem, medan den andra kvinnan, hennes syster, hade fått inresetillstånd som medföljande släkting. När de passerade gränskontrollen mellan Gaza och Israel upptäktes sprängämnen gömda i medicinburkar i deras packning.

En preliminär undersökning visade att det var den gazabaserade terroristorganisationen Hamas som låg bakom smugglingsförsöket. ISA misstänker att sprängämnena var tänkta att användas i en terroristattack i Israel.

Den cancersjuka kvinnan släpptes i torsdags och tilläts fortsätta sin resa till Jerusalem för vård. Hennes syster sitter fortfarande häktad, då misstankarna mot henne kvarstår. En släkting till de båda kvinnorna påstår dock att de var omedvetna om innehållet i medicinburkarna, som de hade blivit ombedda att ta med sig till en patient i Jerusalem och som de därför antog innehöll mediciner.

Trots att det bara råder en inofficiell vapenvila mellan Israel och Hamas får tusentals palestinier från Gaza varje år tillstånd att resa till Israel för vård. Detta häpnadsväckande faktum brukar nästan bara uppmärksammas i svenska medier när Israel av någon anledning nekar inresetillstånd till en patient. I januari gjorde exempelvis Sveriges Radio ett reportage om en hjärtsjuk palestinsk tonåring som dog när han inte fick tillstånd att resa till Tel Aviv för vård. Ingen representant för Israel fick dock komma till tals i reportaget, vilket gör att man har god anledning att förhålla sig skeptisk till innehållet. Förra veckans smugglingsförsök visar dessutom att Israel kan ha mycket goda skäl att avslå inreseansökningar.

Detta är inte första gången som Hamas cyniskt försöker utnyttja Israels frivilliga humanitära initiativ för att försöka utföra en terroristattack mot Israel. Att vårdbehövande palestinier drabbas av detta bryr sig naturligtvis Hamas inte om. SR:s rapportering från Gaza visar dessutom att Hamas inte riskerar någon dålig press i Sverige på denna strategi: när någon nekas vård i Israel är nämligen SR:s intresse jättestort, men när en cancersjuk kvinna utnyttjas för att smuggla sprängämnen upphör plötsligt det journalistiska intresset.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1895Det här inlägget:
  • 1077059Läsningar totalt:
  • 202Läsningar idag:
  • 882889Besökare totalt:
  • 191Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen