Förintelsens och hjältemodets minnesdag

Igårkväll inleddes Förintelsens och hjältemodets minnesdag, som den kallas här i Israel. Internationellt uppmärksammas Förintelsedagen den 27 januari, det datum som Auschwitz befriades av den Röda Armén. I Israel har man istället valt att hedra Förintelsens offer den 27 dagen i månaden nisan, då upproret i Warszawagettot inleddes enligt den hebreiska kalendern. Betoningen ligger därmed inte enbart på judarna som offer: Det främsta exemplet på judiskt väpnat motstånd högtidlighålls samtidigt.

Varje år hålls en officiell minnesceremoni på Förintelsemuséet Yad Vashem i Jerusalem. I år talade som brukligt president Shimon Peres och premiärminister Binyamin Netanyahu, i vilka de betonade plikten att minnas, samt behovet av Staten Israel som garant för alla judars säkerhet. Sex Förintelseöverlevare delade med sig av sina berättelser innan de tände varsin fackla, en för varje miljon dödsoffer.

Klockan 10 i morse ljöd flygsirenen under två minuter i hela landet och all aktivitet upphörde: Bilar stannade och förarna klev ut, folk stannade mitt på gatan. På radion spelas bara lugn musik och radiopratarna talar dämpat.

Nyheten att Usama bin Ladin dödats av amerikanska trupper i Pakistan just idag har gjort att stämningen i landet har varit mer uppsluppen än vad som annars är brukligt. Flera ledande politiker publicerade pressmeddelanden i vilka de gratulerade USA:s president Barack Obama. Även den Palestinska myndigheten kallade elimineringen av bin Ladin för “bra för freden”. Tonen från terroristorganisationen Hamas var dock en annan: “Vi fördömer dödandet av en arabisk helig krigare,” sa Hamasledaren Ismail Haniyeh under en presskonferens i Gaza. De diametralt skilda ståndpunkterna mellan den Palestinska myndigheten och Hamas skapar naturligtvis stora frågetecken beträffande det fredsavtal som de båda grupperna slöt i förra veckan och som officiellt ska skrivas under i Kairo senare denna vecka.

Paul Widen, Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 111Det här inlägget:
  • 1077070Läsningar totalt:
  • 213Läsningar idag:
  • 882900Besökare totalt:
  • 202Besökare idag:
  • 6Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen