Akut energikris i Gaza

Den palestinska myndigheten (PA) informerade på torsdagmorgonen Israel att man beslutat att med omedelbar verkan upphöra att betala för den elektricitet som Israels statliga elbolag levererar till Gaza. Trots att den palestinska terroristorganisationen Hamas tog över makten i Gaza genom en blodig kupp sommaren 2007 upphörde inte PA att betala för bland annat elförsörjningen till den isolerade landremsan. Under de nästan 10 år som gått sedan Hamas maktövertagande har parterna vid upprepade tillfällen försökt nå ett försoningsavtal, men utan framgång. Ett stundande möte med USA:s president Donald Trump i början av maj har dock ökat pressen på PA:s styrelseordförande Mahmoud Abbas att återetablera sitt styre i Gaza. Det faktum att Abbas inte har någon kontroll i Gaza gör det omöjligt för honom att hävda att han representerar alla palestinier, vilket i sin tur förhindrar återupptagandet av seriösa fredsförhandlingar med Israel. För några veckor sedan började han därför hota att ta “aldrig tidigare skådade steg” för att få ett slut på den palestinska splittringen.

Hela 40% av PA:s budget spenderas i Gaza, trots att man inte får några skatteintäckter därifrån. Sedan sommaren 2007 betalar PA exempelvis ut lön till tiotusentals palestinier som fram tills dess hade varit anställda inom PA:s administration men som blev av med sina jobb när Hamas tog över makten. Syftet med detta arrangemang har varit att säkerställa de före detta statsanställdas lojalitet till PA, men samtidigt har det indirekt gynnat Hamas genom att stärka Gazas instabila ekonomi. För att sätta press på Hamas sänkte därför PA dessa löner med en tredjedel i början av april. Detta följdes sedan av torsdagens beslut att inte längre bekosta Gazas elförsörjning.

Elektriciteten som Israel hittills har levererat till Gaza har uppgått till 125 megawatt per dygn, vilket motsvarar 30% av områdets elbehov. Även Egypten levererar el till Gaza, men bara 25 megawatt per dygn. Gazas enda kraftverk kan producera upp till 70 megawatt per dygn, men för 10 dagar sedan tog kraftstationens dieselbränsle slut, då PA förklarade att man inte längre kommer att stå för notan. Därmed tvingades Hamas ytterligare ransonera antalet timmar som Gazas befolkning har tillgång till elektricitet från sex till fyra timmar per dygn. Om Israel nu, som PA hoppas, upphör att leverera el till Gaza, kommer områdets enda återstående elleverantör att vara Egypten, vars 25 megawatt per dygn bara täcker strax över 5 procent av befolkningens elbehov.

Tidigare energikriser i Gaza har vanligtvis lösts genom nödbistånd från Turkiet, Qatar och Saudiarabien. Några miljoner dollar har skjutits till för att köpa mer bränsle till kraftverket eller betala en förfallen elfaktura. Faktum är dock att Hamas inte på något sätt saknar pengar: Gazas befolkning är hårt beskattad, men dessa skatteintäkter går nästan uteslutande till Hamas militära aktiviteter. Hittills har alltså de internationella biståndsgivarna och PA, men även Israel, fritagit Hamas från sitt ekonomiska ansvar för Gaza och därmed tillåtit terroristorganisationen att investera sina skatteintäckter i militär infrastruktur och vapen istället.

De första som kommer att drabbas när energikrisen i Gaza nu ytterligare förvärras är som vanligt de absolut svagaste. I första hand kommer vreden över detta att riktas mot Israel, som ju kontrollerar Gazas huvudströmbrytare. Gazas invånare är dock inte dummare än att de förstår att det är Hamas som bär det yttersta ansvaret för situationen, och sannolikheten är därför stor att vreden också börjar riktas mot dem. I Israel följer man därför spänt utvecklingen, eftersom Hamas ofta väljer att gå till angrepp mot Israel för att avleda uppmärksamheten från sitt eget vanstyre. Ju mer energikrisen förvärras i Gaza, desto större risk att krig bryter ut än en gång mellan Israel och Hamas.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1326Det här inlägget:
  • 733779Läsningar totalt:
  • 83Läsningar idag:
  • 590225Besökare totalt:
  • 73Besökare idag:
  • 4Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen