USA:s ambassad förblir i Tel Aviv

USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Binyamin Netanyahu (foto: Amos Ben Gershom, GPO)

USA:s president Donald Trump aktiverade idag en dispensklausul i den amerikanska lag från 1995 som föreskriver att USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem. Dispensklausulen ger presidenten rätt att skjuta upp implementeringen av lagen i sex månader om han bedömer att en ambassadflytt skulle skada nationens säkerhet. Trump har alltså precis som samtliga sina föregångare sedan Bill Clinton beslutat att låta USA:s ambassad förbli i Tel Aviv. Han har därmed också brutit mot sitt eget vallöfte, då han under sin valkampanj vid upprepade tillfällen lovade att ambassadflytten var bland det första han ämnade förverkliga efter att ha flyttat in i Vita Huset. Både George W. Bush och Barack Obama lovade emellertid också att flytta ambassaden under sina respektive valkampanjer, för att sedan avstå när de väl kom till makten, vilket gör att få seriösa bedömare förvånades av dagens beslut.

I samband med att beslutet offentliggjordes utfärdade Vita Huset ett pressmeddelande som förklarade att beslutet inte ska tolkas som en reträtt från presidentens stöd för Israel eller från alliansen mellan de båda länderna. Beslutet togs för att maximera chanserna att framgångsrikt nå en förhandlingslösning mellan Israel och palestinierna. Ambassadflytten är dock fortfarande aktuell, hette det i pressmeddelandet, och är bara en fråga om när, inte om.

Israels premiärminister Binyamin Netanyahu utfärdade ikväll ett kort pressmeddelande i vilket han uttryckte sin besvikelse över Trumps beslut, samtidigt som han tackade för presidentens uttalade stöd för Israel och hans utfästelse att flytta ambassaden vid ett senare tillfälle. Reaktionen var även dämpad från det republikanska partiets Israel-avdelning, trots att denna fråga spelade en avgörande roll för många amerikanska väljare som är bosatta i Israel. Det återstår att se vilka reaktioner Trumps beslut kommer att få bland andra och betydligt större amerikanska väljargrupper för vilka ambassadflytten står högt upp på prioriteringslistan.

Trots att Netanyahu alltså sade sig vara besviken att den amerikanska ambassadflytten än en gång skjuts på framtiden finns det mycket som tyder på att han ikväll drar en lättnadens suck. Om Trump inte hade aktiverat dispensklausulen vore det nämligen mycket troligt att säkerhetsläget i Israel skulle ha försämrats drastiskt och mycket fort. Netanyahu är en politiker som eftersträvar status quo i alla frågor som inte är livsavgörande, vilket gör det svårt att tro att han skulle välkomna en destabilisering av säkerhetsläget i utbyte mot den symboliska seger som en ambassadflytt vore.

Starka åsikter och känslor präglar ofta debatten om Jerusalems status, men till syvende og sist påverkas inte Israels kontroll över staden av var USA och resten av världssamfundet förlägger sina ambassader. I Israel är man medveten om detta, vilket förklarar varför många här bemöter Trumps beslut idag med en besviken axelryckning.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera

Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 548Det här inlägget:
  • 961598Läsningar totalt:
  • 134Läsningar idag:
  • 785998Besökare totalt:
  • 126Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen