Den palestinska myndighetens “sociala ansvar”

Jared Kushner och Mahmoud Abbas i Ramalla den 22 juni 2017 (foto: Vita Huset).

Under den gångna veckan har två högt uppsatta amerikanska representanter, Jason Greenblatt och Jared Kushner, besökt Israel och den palestinska myndigheten för att försöka få parterna att enas om att återuppta direkta fredsförhandlingar. Greenblatt, som är president Donald Trumps speciella sändebud för internationella förhandlingar, anlände den 19 juni och åkte direkt från flygplatsen till familjen Malkas hem, vars dotter Hadas Malka mördades i en terroristattack i Jerusalem för en vecka sedan. “Idag framförde jag mina kondoleanser till Hadas Malkas familj. Hon mördades av terrorister. Detta våld är outhärdligt!” skrev han på Twitter.

Två dagar senare anlände Jared Kushner, president Trumps mellanösternrådgivare (och svärson), som också han valde att åka direkt från flygplatsen till familjen Malka för att personligen framföra den amerikanska presidentens deltagande i sorgen. De båda representanternas kondoleansbesök var inte bara en formalitet, utan en tydlig markering att USA tar palestinsk terrorism och våldsuppvigling på största allvar. Ämnet stod därför högt på dagordningen under deras möten med den palestinska myndighetens styrelseordförande Mahmoud Abbas och hans chefsförhandlare Saeb Erekat, enligt flera källor som citeras i israelisk media.

Israel har länge uppmärksammat och fördömt den palestinska myndighetens våldsuppvigling, till en i övervägande del likgiltig omvärld. De få halvhjärtade fördömanden som har hörts från världssamfundet har i princip aldrig åtföljts av negativa konsekvenser för det palestinska ledarskapet som är ansvarigt för våldsuppviglingen. De senaste månaderna har dock Israels regering förenklat budskapet till det dagsaktuella 140-teckenformatet: “President Abbas: sluta förgifta de palestinska ungdomarnas sinnen. Undervisa fred, inte terror”, skrev exempelvis premiärminister Binyamin Netanyahu på Twitter samma dag som Jason Greenblatt anlände från USA. Kravet från israeliska företrädare är alltså mycket enkelt, konsekvent och kompromisslöst: den palestinska myndighetens våldsuppvigling måste upphöra, både i form av glorifiering av terrorister och i de makabra utbetalningarna av löner till dömda terrorister som sitter i israeliska fängelser, vars ersättning är högre ju fler människor de har mördat.

Ingen sansad människa kan med bevarad trovärdighet opponera sig mot Israels krav, vilket nyligen bevisades av att Norge krävde att den palestinska myndigheten skulle betala tillbaka biståndspengar som hade använts för att bygga ett kulturcenter på Västbanken uppkallat efter Dalal Mughrabi, en palestinsk terrorist som deltog i en den dödligaste terroristattacken i Israels historia, den såkallade kustvägsmassakern, som krävde livet på 38 israeliska medborgare, däribland 13 barn. Norge är inte känt för att bruka rusa till Israels försvar, men när regeringen i Oslo konfronterades med bilder på kulturcentret, där loggan tillhörande Norges diplomatiska representant till den palestinska myndigheten är fullt synlig intill massmörderskan Mughrabis namn, reagerade man med sällan skådad kraft och krävde att den norska loggan skulle tas bort och att pengarna skulle betalas tillbaka. Man förklarade också att inga mer biståndspengar kommer att betalas ut till de två palestinska organisationer (som lyder under den palestinska myndigheten) som ligger bakom projektet förrän man har etablerat tillfredsställande procedurer som garanterar att situationen aldrig kommer att upprepas.

Även om Israel kräver att den palestinska myndigheten upphör med utbetalningen av löner till alla palestinska terrorister i israeliska fängelser har man inte formellt uppställt detta som ett villkor för att återuppta fredssamtalen. När Greenblatt och Kushner besökte Ramalla valde de därför att mildra tonen något och bara begära att den palestinska myndigheten upphör att betala lön till de omkring 600 palestinska terrorister i israeliska fängelser som är dömda för mord. Den palestinska myndigheten uppges dock konsekvent ha avvisat alla förslag på att upphöra utbetalningen av löner. Saeb Erekat menade att de israeliska kraven bara är en avledningsmanöver, en nypåhittad ursäkt för att undvika fredssamtal (trots att Israel alltså inte har uppställt detta eller något annat som ett villkor för fredssamtal). Mahmoud Abbas uppgav för sin del att löneutbetalningarna till terrorister är en del av den palestinska myndighetens “sociala ansvar”, ett påstående som har upprepats av flera palestinska företrädare den senaste tiden. I början av maj gick Fatah-företrädaren Rawhi Fattouh så långt som att hävda att löneutbetalningarna främjar fred. Ja, du läste rätt: löneutbetalningar till palestinska terrorister främjar fred. Fattouh menade nämligen att löneutbetalningarna är ett sätt att förebygga att de dömda terroristerna ansluter sig till “IS eller någon annan extremistisk grupp”. Att upphöra utbetalningarna skulle alltså enligt honom leda till ökad extremism; att fortsätta utbetalningarna gör att terroristerna förblir lojala till den palestinska myndigheten, vilket ger freden en chans.

Rawhi Fattouhs resonemang illustrerar på ett utmärkt sätt den palestinska myndighetens mest effektiva utpressningsvapen: Après nous, le déluge, dvs. att alternativet till den palestinska myndigheten är kaos. Att man har lyckats övertyga världssamfundet om detta bevisas av det mångmiljarbistånd som man överför till den palestinska myndigheten varje år. Den nya amerikanska administrationen har dock valt att kraftfullt motsätta sig denna utpressning och flera andra länder har visat att de också har fått nog av det palestinska resonemangets förvrängda logik.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 846Det här inlägget:
  • 733473Läsningar totalt:
  • 219Läsningar idag:
  • 589958Besökare totalt:
  • 157Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen