Israels sörjer sina döda

År 1860 började judiska pionjärer bygga det första judiska bostadsområdet utanför Jerusalems stadsmurar, kallat Mishkenot Sha’ananim. Även om det skulle dröja ytterligare en generation innan den moderna sionismen utkristalliserades bland judiska intellektuella i Europa, räknas detta byggprojekt som startskottet för det sionistiska projektet: Den första “bosättningen” hade etablerats.

Sedan 1860 har 22 867 soldater, poliser och säkerhetsmän och -kvinnor dödats i tjänsten medan de försvarat detta projekt. Varje år högtidlighålls deras minne dagen innan Israels självständighetsdag, som i år firas den 10 maj. Ikväll klockan 20:00 kommer därför flygsirenen att ljuda i hela Israel i en minut och precis som på minnesdagen för Förintelsens offer kommer hela landet att stanna upp. En officiell ceremoni inleds därefter vid Västra Muren. Imorgon klockan 11:00 ljuder sirenen igen, denna gång i två minuter, vilket inleder de minnesceremonier som kommer att hållas vid alla begravningsplatser där soldater ligger begravda runt om i landet.

Sedan förra året har ytterligare 183 namn lagts till listan på de som dödats medan de försvarat Israel. Det är svårt att hitta en familj i Israel som inte har förlorat en familjemedlem i ett krig eller en terroristattack. De allra flesta är intimt förtrogna med den smärta som ikväll och imorgon uppmärksammas kollektivt bland alla som sympatiserar med det sionistiska projektet.

Precis som inför minnesdagen för Förintelsens offer stänger affärer och restauranger tidigt idag. Det blir påtagligt att det råder en kollektiv sorgestämning, vilket är mycket ovanligt i industrialiserade västländer. I en värld där glädje och sorg annars oftast är privata angelägenheter är det svårt att föreställa sig kollektiva sorgeuttryck.

Vad som är än mer anmärkningsvärt är hur sorgen imorgon kväll snabbt kommer att omvändas i glädjeyra när Israel firar självständighetsdagen. Enorma gatufester anordnas på kvällen, och dagen därpå har det blivit en sed att ordna grillfester i parker och grönområden, en sed som till och med uppmärksammans av många araber och ickesionistiska ultraortodoxa judar. Religiösa sionister, som betraktar Staten Israel som ett led i Guds frälsningsplan, reciterar Hallel, en speciell samling psaltarpsalmer som annars bara reciteras under firandet av bibliska högtider samt den postbibliska Channukka-högtiden, men mer om detta senare i veckan.

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 152Det här inlägget:
  • 1189678Läsningar totalt:
  • 97Läsningar idag:
  • 983728Besökare totalt:
  • 93Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen