Två poliser skjutna till döds i Jerusalem

Haiel Sitawe הי״ד med sin nyfödde son. Bilden togs för mindre än tre veckor sedan.

Två israeliska gränspoliser sköts till döds på fredagsmorgonen när tre israeliska araber öppnade eld mot dem utanför Tempelberget/Haram al-Sharif i Jerusalem. En tredje gränspolis skadades lindrigt i attacken. Filmsekvenser från säkerhetskameror i området visar att terroristerna först befann sig innanför det muromgärdade området som idag omfattar Klippdomen och al-Aksamoskén. Beväpnade med hemmagjorda kulsprutepistoler av modell Carl Gustav m/45 sprang de ut och öppnade eld mot flera gränspoliser som var posterade utanför en av portarna. Sedan drog de sig snabbt dra sig tillbaka till moskéområdet, förmodligen i förhoppning om att de skulle hinna springa in i en av de muslimska helgedomarna (israeliska poliser beträder i princip aldrig dessa platser, eftersom detta skulle orsaka ramaskri i hela den muslimska världen). Gränspoliserna som befann sig i området agerade dock mycket snabbt, sprang efter de tre terroristerna och sköt ner dem innan de hann in i någon byggnad. En annan filmsekvens visar hur en av terroristerna låg på marken och låtsades vara livlös, för att sedan plötsligt hoppa upp på benen igen och gå till attack mot poliserna med en kniv. Han sköts då ytterligare flera gånger tills poliserna var helt säkra på att han hade neutraliserats.

De två dödade gränspoliserna hette Kamil Shnaan, 22, och Haiel Sitawe 30. De var hemmahörande i Hurfeish respektive Maghar, två drusiska samhällen i norra Israel. Shnaan var son till den tidigare knessetledamoten för arbetarpartiet Shachiv Shnaan och var nyförlovad. Sitawe var gift och nybliven far: hans förste son föddes för bara tre veckor sedan.

Den israeliska militärcensuren försökte i flera timmar förhindra spridningen av namnen på terroristerna som utförde attacken, men eftersom terroristerna hade lagt upp bilder på sig själva intill Klippdomen bara några minuter innan de inledde attacken visade sig detta vara omöjligt. De tre var kusiner och hade alla samma namn, Muhammad Jabarin, och var hemmahörande i den arabiska staden Umm el-Fahm i norra Israel. “Morgondagens leende kommer att vara ännu vackrare”, kommenterade de sina bilder. Bilderna spreds som en löpeld på Facebook och Twitter bland palestinska och arabiskisraeliska sympatisörer. De tre terroristernas identiteter bekräftades senare under fredagen av den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet.

Omedelbart efter terroristattacken tog Israel det mycket ovanliga beslutet att avhysa alla människor som befann sig på Tempelberget och sedan stänga hela området för samtliga besökare. Avstängningen kommer att vara i kraft tills på söndag, då man kommer att besluta om den ska hävas eller förlängas ytterligare. Det är första gången i mannaminne som Israel helt stänger av Tempelberget: inte ens under de våldsammaste perioderna av de två intifadorna vidtogs denna drastiska åtgärd. Dessutom togs beslutet bara några timmar innan fredagsbönen, som vanligtvis lockar till sig tusentals muslimer. I protest hölls därför fredagsbönen idag på gatorna utanför gamla stan.

Ingen terroristorganisation har i nuläget ännu tagit på sig ansvaret för attacken, men både Hamas och Islamiska jihad i Gaza utfärdade pressmeddelanden i vilka de lovordade dådet. Den palestinska myndighetens styrelseordförande Mahmoud Abbas, som sällan och högst motvilligt brukar fördöma terroristattacker i Israel, var emellertid mycket snabb med att ta avstånd från dagens attack i ett telefonsamtal med Israels premiärminister Binyamin Netanyahu.

Paul Widen


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 907Det här inlägget:
  • 733774Läsningar totalt:
  • 78Läsningar idag:
  • 590220Besökare totalt:
  • 68Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen