Tre israeler mördade på Västbanken

Scen från köket i huset där fredagskvällens terroristattack utfördes.

Tre israeler på bosättningen Halamish norr om Ramalla knivhöggs till döds av en palestinsk terrorist på fredagskvällen. En fjärde person, en kvinna i 60-årsåldern, skadades svårt i samma attack, som utfördes när offren satt och åt sabbatsmiddag tillsammans. Förövaren har i palestinska medier identifierats som Omar al-Abed, en 19-åring hemmahörande i samma område. I skydd av mörkret lyckades han obemärkt bryta sig in på bosättningen och genom ett fönster ta sig in i huset där sammanlagt 10 personer satt och åt middag. När terroristen stormade in med en kniv i högsta hugg lyckades en kvinna vid bordet snabbt föra undan de fem barn som var närvarande och gömma sig med dem i ett sovrum, där hon sedan ringde polisen och ropade på hjälp genom ett fönster. En israelisk soldat på helgpermission hörde hjälpropen och skyndade sig till platsen och sköt terroristen, dock utan att döda honom. De mördade israelerna uppges ha varit en kvinna och en man i 40-årsåldern och ytterligare en man i 60-årsåldern. Det äldre offret var de båda yngre offrens far; den svårt skadade kvinnan var deras mor.

Dådet kopplas samman till den gångna veckans våldsamma protester mot metalldetektorer vid ingångarna till Tempelberget/Haram al-Sharif i Jerusalem som israelisk polis installerade förra helgen. Protesterna trappades upp ytterligare under fredagen, då tusentals palestinier samlades på flera håll i Jerusalem och på Västbanken för att demonstrera mot de nya säkerhetsåtgärderna, som muslimska och palestinska ledare anser strida mot status quo-avtalet som nåddes mellan parterna 1967. Wakfen, den muslimska myndigheten som förvaltar Tempelberget/Haram al-Sharif, har därför manat alla muslimer att bojkotta metalldetektorerna och därmed i praktiken att hålla sig borta från platsen. Istället har man genomfört den muslimska bönen på gatorna precis utanför moskéområdet. Enligt palestinsk media sköts tre demonstranter ihjäl under fredagen på olika håll i Jerusalem med omnejd under de våldsamma protesterna. Minst 200 människor uppges ha skadats. Uppgifterna om dödsoffer har ännu inte bekräftats av Israel.

Det muslimska och palestinska ledarskapets kompromisslösa motstånd mot de nya säkerhetsåtgärderna har fått delar av det israeliska ledarskapet att överväga en mjukare linje för att undvika att våldet trappas upp ytterligare. Ett förslag som har dryftats vore att ersätta metalldetektorerna med mindre, handhållna detektorer, som bara skulle användas om en besökare väcker misstankar bland säkerhetspersonal. Under ett extrainkallat sammanträde i torsdags kväll diskuterade Israels säkerhetskabinett detta och andra förslag. Tidigt i fredags morse beslutade man dock att inte ta bort metalldetektorerna, samt att förbjuda muslimska män som yngre än 50 år och som inte bor i Gamla Stan från att komma in genom stadsportarna. De värsta oroligheterna under fredagen inträffade därför på olika håll utanför Gamla Stan och under demonstrationer på Västbanken.

Det våldsamma muslimska motståndet mot de nya säkerhetsåtgärderna har tvingat den palestinska myndigheten att anta en allt hårdare attityd mot Israel för att inte uppfattas som svag och tillmötesgående. Sent på fredagskvällen tillkännagav därför myndighetens styrelseordförande Mahmoud Abbas att man med omedelbar verkar kommer att bryta alla kontakter med Israel “tills dess Israel upphäver de åtgärder som har införts mot vårt folk i al-Aksa och Jerusalem”. Abbas hävdade även att de israeliska säkerhetsåtgärderna syftade till att ta “kontroll över al-Aksa och splittra den” och manade sin ärkerival Hamas, terroristorganisationen som styr i Gaza, att gå med på en försoning med den palestinska myndigheten och konfrontera Israel under Abbas ledarskap. Israel har i skrivande stund inte kommenterat det mycket dramatiska uttalandet.

Paul Widen


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1733Det här inlägget:
  • 733780Läsningar totalt:
  • 84Läsningar idag:
  • 590226Besökare totalt:
  • 74Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen