Israel tar bort metalldetektorerna från Tempelberget

Klippdomen på Tempelberget i Jerusalem.

Israels säkerhetskabinett uppgav tidigt i tisdags morse att man hade beslutat att ta bort metalldetektorerna vid ingångarna till Tempelberget/Haram al-Sharif som installerades för lite mer än en vecka sedan. Tillkännagivandet kom bara några timmar efter att Israel evakuerade hela sin ambassadpersonal från Jordanien, däribland en säkerhetsanställd som i söndags eftermiddag var inblandad i en våldsam incident inne på det israeliska ambassadområdet i Amman. Israels militärcensur förbjöd all rapportering i Israel om incidenten tills tidigt i måndags morse, men internationell arabisk media uppgav redan i söndags kväll att två personer hade skjutits till döds “nära Israels ambassad”. Händelsen inträffade under söndagseftermiddagen när en 17-årig jordansk hantverkare skulle montera ihop möbler inne på ambassadområdet och plötsligt gick till attack med en skruvmejsel mot en israelisk ambassadanställd, som råkade vara säkerhetsansvarig på ambassaden och därför beväpnad. I självförsvar sköt han ihjäl 17-åringen och ytterligare en jordansk medborgare som befann sig på platsen. Svårt skadad fördes därefter den israeliske säkerhetsanställde till ett sjukhus i Amman, där jordansk militär i sedan kvarhöll honom trots att han omfattades av diplomatisk immunitet. Detta utlöste i sin tur den värsta diplomatiska krisen mellan Israel och Jordanien på 20 år. Israel krävde att den säkerhetsanställde villkorslöst skulle få lämna Jordanien, medan Jordanien krävde att Israel först skulle ta bort metalldetektorerna vid ingångarna till Tempelberget/Haram al-Sharif. Intensiva diplomatiska förhandlingar under måndagen resulterade till slut i att den säkerhetsanställde tillsammans med hela den israeliska ambassadpersonalen mycket hastigt lämnade Jordanien sent på måndagskvällen. I utbyte krävde alltså Jordanien att Israel skulle ta bort de kontroversiella metalldetektorerna, vilket Israels regering några timmar senare tillkännagav att man skulle göra. Israels premiärminister Binyamin Netanyahu förnekade att händelserna var sammankopplade och hävdade istället att beslutet att ta bort metalldetektorerna gjordes på inrådan av israeliska säkerhetsorgan. Nästan allt tyder dock på att Jordanien effektivt utnyttjade den dödliga incidenten på Israels ambassad i Amman för att tvinga Israel att tänka om beträffande de nya säkerhetsrutinerna på Tempelberget/Haram al-Sharif.

Nyheten att metalldetektorerna kommer att tas bort mottogs med stor glädje bland muslimer i Jerusalem, som tolkade beslutet som ett israeliskt nederlag. Segerjubel i närheten av Tempelberget/Haram al-Sharif på natten mellan måndagen och tisdagen urartade i konfrontationer med israelisk polis, men inga allvarliga skador har hittills rapporterats.

Israels regering uppger att metalldetektorerna kommer att ersättas med andra säkerhetsåtgärder, bland annat högupplösta säkerhetskameror som kan avslöja dolda föremål under kläderna. Motsvarande 250 miljoner kronor har öronmärkts för att säkerställa området, ett arbete som väntas bli färdigt vid årsskiftet.

Det återstår att se om Israels beslut att ta bort metalldetektorerna kommer att lugna den uppiskade stämningen i Jerusalem och på Västbanken eller om vreden nu istället kommer att riktas mot de nyinstallerade säkerhetskamerorna.

Paul Widen


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 955Det här inlägget:
  • 733775Läsningar totalt:
  • 79Läsningar idag:
  • 590221Besökare totalt:
  • 69Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen