Spänd stämning i Jerusalem inför fredagsbönen

Tidigt i torsdags morse tog israelisk polis bort de övervakningskameror och andra kvarvarande säkerhetsanordningar kring Templetberget/ Haram al-Sharif i Jeursalem som hade installerats efter den dödliga terroristattacken den 14 juli. Några dagar tidigare hade de nyinstallerade metalldetektorerna vid områdets ingångar monterats ner, men trots denna kapitulation från Israel sida fortsatte den muslimska bojkotten av området. Den muslimska bönen förrättades istället i protest på gatorna utanför Tempelberget/ Haram al-Sharif, vilket vid upprepade tillfällen urartade i skärmytslingar mellan muslimer och israelisk polis. I förhoppning att slutligen återställa lugnet beslutade därför Israel att även ta bort de nyinstallerade övervakningskamerorna och andra säkerhetsanordningar som användes som förevändning för den fortsatta bojkotten. Efter några timmars spänd väntan under torsdagen meddelande slutligen Wakfen, den muslimska myndigheten som förvaltar Tempelberget/ Haram al-Sharif, samt den palestinska myndigheten i Ramalla att alla villkor man framfört till Israel hade uppfyllts och att bojkotten därmed var hävd.

Tusentals segerjublande muslimer tågade därefter upp på moskéområdet, vilket genast urartade i sammandrabbningar med israelisk polis. Över hundra människor uppges ha skadats i oroligheterna i och omkring Tempelberget/ Haram al-Sharif under torsdagseftermiddagen. Senare samma dag, efter den sista muslimska bönen för dagen, valde ett hundratal unga palestinier uppe på moskéområdet att inte lämna platsen för natten, trots uppmaningar från både Wakfen och israelisk polis. Istället försökte de barrikadera sig inne i al-Aksamoskén, dit israelisk polis till slut gick in för att gripa dem. Enligt palestinska källor uppgick antalet gripna till över 100.

Fredagsbönen är veckans religiösa höjdpunkt för muslimer. I al-Aksamoskén lockar den vanligtvis till sig flera tusen människor. De två gångna veckornas oroligheter har ökat risken för att fredagsbönen urartar i sammandrabbningar. Israel har extrainkallat tusentals poliser till Jerusalem för att bevara ordningen, och polischefen Yoram Halevi uppmanade under torsdagseftermiddagen muslimer att hörsamma sitt eget ledarskap och inte utmana polisen. “Alla som försöker skada polisen eller andra medborgare ska inte förvånas om detta resulterar i dödsoffer och skadade demonstranter”, förklarade han.

Paul Widen


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 459Det här inlägget:
  • 733775Läsningar totalt:
  • 79Läsningar idag:
  • 590221Besökare totalt:
  • 69Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen