Israelisk bombräd mot syrisk kemvapenfabrik

Ett israeliskt F-35I stridsflygplan under en övning (foto: IAF)

Under natten till torsdagen gick israeliska stridflygplan till attack mot en syrisk militärbas nära staden Masyaf. Uppgifterna kommer från den syriska militären men har varken bekräftats eller dementerats av Israel. Attacken ska ha resulterat i minst två dödsoffer och orsakat omfattande materiella skador. Enligt oberoende källor var målet för attacken ett militärt forskningsinstitut där den syriska militären utvecklade och förvarade avancerade raketer och kemvapen.

Tidpunkten för attacken är mycket talande, då den skedde nästan på dagen tio år efter att Israel bombade Syriens kärnreaktor i Deir ez-Zor den 6 september 2007. Den attacken satte punkt för syriens kärnvapenprogram, som hade utvecklats i hemlighet med ekonomisk hjälp från Iran och teknisk hjälp från Nordkorea. Dagens attack bör också ses mot bakgrund av att FN igår offentliggjorde en rapport som utpekade den syriska regimen som ansvarig för kemvapenattacken i Khan Shaykhun den 4 april i år, då närmare 100 människor dödades och 500 skadades. Attacken väckte mycket starka reaktioner i Israel, där de fasansfulla bilderna på ihjälgasade människor fick många att dra paralleller till Förintelsen. Mycket tydde redan då på att det var den syriska regimen som låg bakom attacken, trots kategoriska förnekanden från det syriska ledarskapet. Att Israel valde att bomba den militärbas där den syriska regimen utvecklar och förvarar sina kemvapen dagen efter att FN-rapporten om Khan Shaykun offentliggjordes kan förstås vara en slump, men flera experter tolkar det som en moralisk markering, bland andra Amos Yadlin, före detta chef för Israels militära underrättelsetjänst. “Om attacken genomfördes av Israel skulle det vara en prisvärd och moralisk handling av Israel mot slakten i Syrien”, skrev han på Twitter.

Torsdagens attack utmärker sig på flera sätt i jämförelse med andra preemptiva attacker mot Syrien som har tillskrivits Israel de senaste åren. Tidigare attacker har uteslutade riktats mot den libanesiska terroristorganisationen Hizballahs installationer i landet. Den nu aktuella attacken riktades istället mot en syrisk militärbas, något som ökar risken för en syrisk vedergällningsattack. Vidare utfördes attacken i ett område som omfattas av den vapenvila som nåddes mellan USA och Ryssland i mitten av juli, vilket visar att Israel inte uppfattar sig som bunden vid detta avtal. Slutligen visar attacken att det ryska luftvärnssystemet S-300 inte utgör något hinder för det israeliska flygvapnet. Den syriska regimen var noga med att poängtera att de israeliska flygplanen avfyrade sina missiler medan de befann sig över libanesiskt luftrum, mer än 40 kilometer från Masyaf, i ett illa dolt försök att förklara varför det avancerade ryska luftvärnssystemet inte utlöstes. Andra källor uppger dock att de israeliska flygplanen befann sig långt inne på syriskt territorium och helt obehindrat kunde bomba sönder den syriska kemvapenanläggningen.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 905Det här inlägget:
  • 733775Läsningar totalt:
  • 79Läsningar idag:
  • 590221Besökare totalt:
  • 69Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen