Bedrägeriåtal mot Sara Netanyahu

Sara och Binyamin Netanyahu (foto: Kobi Gideon GPO)

Israels justitiekansler Avichai Mandelblit uppgav på fredagen att han avser väcka åtal mot Sara Netanyahu, premiärminister Binyamin Netanyahus fru, för bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Enligt ett utkast till åtalet ska Sara Netanyahu regelbundet ha beställt mat på skattebetalarnas bekostnad från lyxkrogar i Jerusalem till sig och sin familj, trots att premiärministerns residens har en heltidsanställd kock. De olagliga utgifterna ska sammanlagt ha uppgått till motsvarande 800 000 kr.

Innan åtal formellt väcks kommer justitiekanslern att förhöra Netanyahu, liksom även Ezra Saidoff, före detta vice generaldirektör för premiärministerns kansli, som misstänks vara medskydlig till förskingringen.

Samtidigt som åtalsplanerna offentliggjordes uppgav justitiekanslern att han hade beslutat att inte väcka åtal mot Sara Netanyahu i flera andra fall av misstänkt förskingring av statliga medel, bland annat för möbelinköp och för privat vård för hennes far. Beslutet togs med hänvisning till bristande bevisning.

Redan på torsdagskvällen, när rykten om åtalsplanerna började florera i israelisk media, tog Binyamin Netanyahu sin fru till försvar på Facebook, där han skyllde utgifterna på Menny Naftali, en före detta anställd vid premiärministerns residens som hade ansvar för hushållet 2011 och 2012. Enligt Netanyahu ska matutgifterna ha skjutit i höjden när Naftali tillträdde, för att sedan nästan halveras efter att han avgick/fick sparken. På fredagen fortsatte Netanyahu försvarstalet för sin fru och hävdade att det nu aktuella åtalet kommer att läggas ner så fort domstolen sätter sig in i det.

Samtidigt som Sara Netanyahus juridiska bekymmer nu eskalerar tyder mycket på att separata åtal även kommer att väckas mot hennes man innan de judiska högtiderna inleds om mindre än två veckor. Premiärminister Netanyahu figurerar i två brottsundersökningar, den första gällande misstankar att han mottagit gåvor värda motsvarande över en halv miljon svenska kronor från Hollywood-producenten Arnon Milchan, och den andra gällande hemliga förhandlingar mellan Netanyahu och Arnon Mozes, ägaren till Israels näst största dagstidning Yediot Acharonot. Förhandlingarna ska ha gått ut på att försöka minska den Netanyahu-vänliga tidningen Israel Hayoms marknadsandelar, i utbyte mot att Yediot Acharonot tonar ner sin hårda linje mot Netanyahu. Brottsundersökningarna inleddes redan i januari i år men har successivt ökat i omfattning och djup och därför ännu inte resulterat i åtal. Samtidigt pågår ytterligare en brottsundersökning i vilken Netanyahu formellt inte delgivits misstanke om brott, men där flera personer med mycket nära band till premiärministern figurerar. Denna undersökning gäller mutbrott i samband med inköp av militära ubåtar och sjöfarkoster, inköp som Israels försvarsmakt motsatte sig. Även i detta fall förväntas justitiekanslern väcka åtal inom två veckor, varefter det blir klart om och i så fall hur mycket Netanyahu kände till i den omfattande muthärvan.

Binyamin Netanyahu nekar bestämt till brott och hävdar att det intensiva mediaintresset för han och hans frus juridiska bekymmer är ett led i en koordinerad kampanj med syfte att avsätta honom. Han tillbakavisar även alla krav på avgång, trots att han själv uppmanade den dåvarandra premiärministern Ehud Olmert att avgå när denne var föremål för en brottsundersöning för 10 år sedan.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera

Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 692Det här inlägget:
  • 753918Läsningar totalt:
  • 28Läsningar idag:
  • 607525Besökare totalt:
  • 26Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen