När terrorism egentligen är självmord

Den palestinske terroristen Nimer Mahmoud Ahmad Jamal (foto: Fatah)

Under gårdagen framkom mer information om den palestinske terroristen som tidigt samma morgon sköt ihjäl tre människor och allvarligt skadade ytterligare en intill bosättningen Har Adar utanför Jerusalem. Bilden som framträdde av förövaren skiljde sig från den tröttsamma normen av unga, ogifta, ideologiskt hjärntvättade män som legat bakom merparten av terroristattackerna i Israel de senaste tre åren: den här gången var terroristen, Nimer Mahmoud Ahmad Jamal, 37 år gammal, gift och hade fyra barn. Istället sällade sig förövaren till den grupp palestinska terrorister för vilka en attack mot israeler uppfattas som den enda utvägen ur en personlig kris. Nimer Mahmoud Ahmad Jamal hade nyligen övergivits av sin fru, som flydde hemmet till Jordanien för att undgå makens misshandel. Från den skuld och skam som detta medförde fanns det emellertid en mycket enkel utväg: martyrdöden. Genom att dödas under utförandet av en terroristattack skulle hans heder upprättas i det palestinska samhället, samtidigt som hans efterlevande skulle garanteras försörjning av den palestinska myndigheten livet ut som belöning för hans dåd.

Inget tyder på att Nimer Mahmoud Ahmad Jamal hyste illvilja mot Israel. I flera år jobbade han som byggnadsarbetare på bosättningen Har Adar. Därefter började han jobba som städare på samma bosättning. De invånare som kände honom har beskrivit honom som godhjärtad och helt normal. Det blodiga dådet som han utförde bör givetvis fortfarande betraktas som en terroristattack, men samtidigt ska man vara medveten om att Nimer Mahmoud Ahmad Jamals terroristiska motivation som mest var en sorts formell eftertanke.

I sitt sista meddelande till sin fru bad Nimer Mahmoud Ahmad Jamal om förlåtelse. “Du var en god fru och en kärleksfull mor, och det var jag som betedde mig illa”. Detta förnekas givietvis av Fatah, det största partiet i den palestinska myndigheten, som på Facebook beskriver honom som en martyr och skönmålar honom: “älskad och respekterad av alla i sin hemby, inga problem i hemmet, ockupationsmakten [Israel] utnyttjar det faktum att hustrun råkar befinna sig i Jordanien för att sprida rykten”. Även terroristorganisationen Hamas lovordade terroristattacken och försökte utmåla den som en del av en pågående intifada. Så förvandlas alltså en brusten och desperat mördare till ett föredöme och en palestinsk hjälte.

Desperata palestinier som begår självmord genom att utföra terroristattacker har jag uppmärksammat förut, bland annat här och här. Deras motivation utgör ingen förmildrande omständighet, men tillför viktig information i förståelsen av palestinsk terrorism. Den enkla svartvita bilden som oftast sprids i svensk media av oförvitliga palestinier som bara motiveras av frihetstörst är nästan aldrig sann. Bland merparten av förövarna, även bland de unga arga männen, finns en bakgrund av dysfunktionella familjerelationer, personliga misslyckanden och/eller psykiska problem, vilket medvetet sopas under mattan av det palestinska ledarskapet.

Tre människor är döda som ett resultat av Nimer Mahmoud Ahmad Jamals beslut att begå självmord genom terrorism: Solomon Gavria, 20 år gammal från Be’er Ya’akov, Youssef Ottman, 25 år gammal från Abu Ghosh, samt Or Arish, 25 år gammal från Har Adar. En fjärde person, Amit Steinhart, 33 år gammal från Har Adar, vårdas på sjukhus för allvarliga skottskador i överkroppen.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 2423Det här inlägget:
  • 733775Läsningar totalt:
  • 79Läsningar idag:
  • 590221Besökare totalt:
  • 69Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen