Ytterligare en israelisk attack i Syrien

Ett israeliskt F-35I stridsflygplan under en övning (foto: IAF)

Natten till lördagen utsattes en militäranläggning i Al Kiswah söder om Damaskus för en raketattack, enligt statskontrollerad syrisk media. Skulden för attacken lades på Israel. Målet ska ha varit en vapendepå tillhörande den syriska regimens styrkor, men enligt andra källor i och utanför landet ska den attackerade militäranläggningen i själva verket ha varit en ännu inte helt färdigbyggd iransk armébas. Efter sabbatens utträde på lördagskvällen offentliggjorde Israels premiärminister Binyamin Netanyahu ett kort videoklipp som tycktes bekräfta att det var just en iransk armébas som hade attackerats och att Israel låg bakom attacken.

“Vi kommer inte att tillåta en regim som är fast besluten att förinta den judiska staten att skaffa sig kärnvapen”, slog Netanyahu fast, med hänvisning till Iran. “Vi kommer inte att tillåta denna regim att befästa sig militärt i Syrien, som den försöker göra med det uttalade syftet att utrota vår stat”.

Det korta videoklippet var bara ett utdrag ur ett längre anförande som spelades in i torsdags för att framföras imorgon söndag under en tillställning på tankesmedjan Brookings Institution i Washington, D.C. Det offentliggjordes utan någon annan förklaring än det korta konstaterandet, “Vi kommer inte att tillåta Iran att befästa sig militärt i Syrien”. Israel har i övrigt varken bekräftat eller dementerat att man ligger bakom attacken.

Exakt hur militäranläggningen attackerades råder det ännu oklarhet kring. Vissa källor uppger att raketerna avfyrades från israeliska stridsflygplan som befann sig i libanesiskt luftrum. Tidigare israeliska attacker mot militära mål i Syrien, främst riktade mot den libanesiska terroristorganisationen Hizballah, har ofta utförts från libanesiskt luftrum, förmodligen för att undvika att konfronteras med de ryska luftvärnsrobotar som finns i Syrien (eller, som det påstås på vissa håll, för att undvika att visa att man kan kringgå dessa luftvärnsrobotar). Andra källor, kopplade till Hizballah, hävdar att Israel avfyrade två långdistansrobotar av typen Jeriko II och att en ska ha skjutits ner av det ryska luftvärnet. Dessa uppgifter saknar helt trovärdighet, då detta i så fall skulle ha varit första gången någonsin som Israel avfyrade en sådan raket i strid. Att avfyra en robot med en räckvidd på närmare 1800 km för att slå ut ett mål som ligger blott 50 km från Israels gräns vore dessutom enastående slösaktigt. Uppgifterna bör därför förstås som prosyrisk propaganda, som syftar till att urskulda sig för att inte ha lyckats förhindra attacken (“De besköt oss med superavancerade raketer som de aldrig har använt förut!”) och samtidigt skryta lite (“Vi lyckades ändå skjuta ner en av dem!”).

Enligt den syriska regimen ska raketattacken bara ha orsakat materiella skador, men andra källor uppger att 12 soldater från det iranska revolutionära gardet ska ha dödats när militäranläggningen sprängdes i luften. Både Syrien och Iran har i nuläget ett intresse av att tona ner attackens omfattning och skadegörelse, då pressen på de båda länderna att besvara attacken står i direkt proportion till hur allvarlig den var. Detta innebär naturligtvis inte att uppgifterna om de 12 dödade soldaterna stämmer, men om uppgifterna stämmer skulle det förklara varför Syrien och Iran väljer att inte bekräfta dem.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera

Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1245Det här inlägget:
  • 829349Läsningar totalt:
  • 79Läsningar idag:
  • 672896Besökare totalt:
  • 72Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen