Mahmoud Abbas till Donald Trump: ”Må Gud riva ner ditt hus”

PLO:s styrelseordförande Mahmoud Abbas under sitt möte med USA:s president Donald Trump i Vita huset den 3 maj, 2017 (foto: Vita huset)

Efter att USA:s president Donald Trump för en och en halv månad sedan erkände Jerusalem som Israels huvudstad sammankallades PLO:s centralkommitté för första gången på nästan tre år. Mötet, som avslutades på måndagskvällen efter två dagars överläggningar, resulterade i att man krävde att PLO ska upphäva sitt erkännande av Israel tills Israel erkänner ”staten Palestina”, häver annekteringen av östra Jerusalem, samt avbryter all byggnation på bosättningarna.

Det är oklart om beslutet är bindande eller bara utgör en rekommendation. När centralkommittén sammanträdde i mars 2015 krävde man bland annat att den palestinska myndigheten skulle upphäva säkerhetskoordinationen med Israel, vilket aldrig skedde. Förmodligen var därför även gårdagens beslut bara en rekommendation, som det nu är upp till PLO:s styrelseordförande Mahmoud Abbas att ta ställning till. Abbas själv var närvarande vid mötet, inför vars ledamöter han höll ett mer än två timmar långt tal på söndagskvällen, fullt av arga anklagelser mot USA:s president, Israels ledarskap och Abbas palestinska rivaler. I likhet med andra tal av palestinska ledare präglades Abbas oration av absurda självmotsägelser, konspirationsteorier och historierevisionism. Vid ett tillfälle hävdade han exempelvis att Israel genom sitt agerande har upphävt Oslo-avtalet, för att en stund senare hota Israel att själv upphäva samma avtal. Vid ett annat tillfälle påstod han att Israel är ett europeiskt kolonialprojekt utan någon koppling till judendomen, att Europas judar hellre lät sig slaktas av nazisterna än att immigrera till det då brittiskstyrda palestinamandatet, samt att Israel under den nybildade statens första år tvångsförflyttade judar från länderna i Nordafrika och Mellanöstern mot deras vilja. Även Abbas budskap till Trump var förvirrat: han avfärdade kategoriskt USA som medlare i förhandlingarna med Israel, samtidigt som han lika kategoriskt hävdade att palestinierna aldrig har vägrat att förhandla. ”Skäms!” fräste han argt, hans utbrott riktat mot USA:s president. ”När ska vi ha vägrat att förhandla? Må Gud riva ner ditt hus!”

Mahmoud Abbas tal fördömdes hårt av både Israels regering och opposition. Talet skiljde sig emellertid inte så värst mycket från andra uttalanden som Abbas och andra företrädare för den palestinska myndigheten har gjort de senaste åren, vilket gjorde att de israeliska reaktionerna präglades av en märkbar brist på chock. ”Jag hörde vad Abu Mazen sa”, hette det exempelvis i ett pressmeddelande från premiärminister Binyamin Netanyahu, som använde Mahmoud Abbas nomme de guerre. ”Han har avslöjat sanningen. Han har slitit av sig masken och visat alla den enkla sanningen som jag har strävat efter att få folk att inse under många, långa år. Roten till konflikten mellan oss och palestinierna är deras ihärdiga vägran att erkänna den judiska staten, oavsett vad gränserna går”.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 2133Det här inlägget:
  • 1215054Läsningar totalt:
  • 8Läsningar idag:
  • 1007665Besökare totalt:
  • 8Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen