Allvarlig militär upptrappning mellan Israel och Syrien – och Iran

Ett israeliskt F-16 stridsflygplan (foto: IAF)

Strax efter klockan fyra på lördagsmorgonen trängde sig en obemannad iransk luftfarkost in på israeliskt luftrum från Syrien. Efter en och en halv minut sköts den ner av en israelisk Apache-helikopter över staden Beit She’an strax söder om Genesarets sjö. Enligt Israels flygvapen var den iranska luftfarkosten relativt avancerad och hade teknologiska likheter med drönare som produceras i bland annat USA.

Israel besvarade kränkningen av sitt luftrum genom att omedelbart gå till flygangrepp mot den iranska luftfarkostens kontrollcentral, belägen på den syriska flygbasen i Tiyas. Det syriska luftförsvaret avfyrade då mellan 20 och 30 luftvärnsrobotar mot de israeliska stridsflygplanen. Av allt att döma träffades ett av flygplanen av elden, vilket tvingade de två piloterna att nödevakuera genom att utlösa sina katapultstolar. Tillståndet för en av piloterna är mycket allvarligt, medan den andra pilotens skador beskrivs som lindriga. Stridsflygplanet, av typen F-16, totalförstördes när det störtade utanför kibbutzen Harduf ungefär 20 kilometer öster om Haifa, djupt inne på israeliskt territorium.

Förutom att träffa ett av de israeliska stridsflygplanen utlöste de syriska luftvärnsrobotarna även raketlarmet i stora delar av norra Israel, där flera av dem slog ner efter att ha missat sina mål. Flera explosioner hördes i området tidigt på morgonen och minst en luftvärnsrobot uppges ha slagit ner i Jordanien. Inga människor uppges dock ha kommit till skada.

Efter detta inledde Israel ytterligare en anfallsvåg mot militära mål i Syrien, men denna gång betydligt mer omfattande. Åtta syriska och fyra iranska installationer angreps, däribland syriska luftvärnsbatterier. Angreppet beskrivs av det israeliska flygvapnet som den mest omfattande bombningen av syriska luftförsvarssystem sedan 1982, då Israel invaderade södra Libanon. Även denna anfallsvåg besköts av det syriska luftvärnet, dock utan att några israeliska strisdflygplan träffades.

På lördagskvällen utfärdade Israels premiärminister Binyamin Netanyahu ett kort pressmeddelande med anledning av dagens dramatiska händelseutveckling. ”Jag har länge varnat för farorna med att Iran förankrar sig militärt i Syrien”, förklarade han. ”Iran försöker använda Syriens territorium för att attackera Israel, i syfte att uppnå sitt uttalade mål att förinta Israel. I morse kränkte Iran skamlöst Israels suveränitet. De skickade en iransk drönare från syriskt territorium till Israel. Det visar att våra varningar var 100% korrekta. Israel håller Iran och dess syriska värdar fullt ansvariga för dagens aggression. Vi fortsätter att göra vad som är nödvändigt för att skydda vår suveränitet och vår säkerhet”.

I skrivande stund rapporterar flera syriska oppositionskällor att oidentifierade stridsflygplan nu under kvällen har gått till attack mot ett antal syriska och iranska militärbaser i landet. Uppgifterna förnekas av både regimen och av den libanesiska terroristorganisationen Hizballah, som i likhet med Iran har en omfattande militär närvaro i Syrien.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 2337Det här inlägget:
  • 1329871Läsningar totalt:
  • 20Läsningar idag:
  • 1116016Besökare totalt:
  • 20Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen