Israels polis rekommenderar åtal mot Netanyahu

Israels premiärminister Binyamin Netanyahu under sitt försvarsanförande på tisdagskvällen (foto: Facebook screengrab)

Israels polis uppgav på tisdagskvällen att man anser sig ha samlat ihop tillräckligt starka bevis mot premiärminister Binyamin Netanyahu för att rekommendera att han åtalas för mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman i de två förundersökningar som inleddes mot honom i början av 2017. I det som i israelisk media brukar kallas för rättsfall 1000 misstänks Netanyahu och hans fru ha mottagit gåvor i form av cigarrer och champagne till ett sammanlagt värde av motsvarande minst en miljon kronor från Hollywoodproducenten Arnon Milchan. I ersättning ska Netanyahu bland annat ha säkrat ett amerikanskt 10-årsvisum åt Milchan, som är en israelisk medborgare. I rättsfall 2000 misstänks Netanyahu ha haft hemliga överläggningar med Arnon Mozes, ägaren till Israels näst största dagstidning Yediot Acharonot, med syfte att minska den Netanyahuvänliga tidningen Israel Hayoms marknadsandelar i utbyte mot att Yediot Acharonot tonar ner sin hårt kritiska linje mot Netanyahu. Överläggningarna ska dock aldrig ha resulterat i några konkreta åtgärder, varken från Netanyahus eller Mozes sida.

Samtidigt som polisen offentliggjorde sin åtalsrekommendation mot Netanyahu rekommenderade man även att Arnon Milchan och Arnon Mozes bör åtalas för mutbrott. Ytterligare ett flertal förmögna affärsmän har implicerats i polisutredningen och ytterligare åtalsrekommendationer är därför att vänta.

Polisens åtalsrekommendation kom egentligen inte som en överraskning men är ändå kontroversiell, då den i allt väsentligt saknar juridisk betydelse. Det är nämligen bara Israels justitiekansler som kan besluta om åtal bör väckas mot premiärministern, oavsett vad polisen rekommenderar. Netanyahus supportrar har därför in i det längsta försökt förhindra att polisen offentliggör sin rekommendation, då de menar att detta inte är polisens roll. En åtalsrekommendation gör nämligen att många drar slutsatser om skuld innan justitiekanslern ens har beslutat om åtal bör väckas, vilket kan dröja allt ifrån några dagar till flera månader.

Netanyahu själv var starkt kritisk till polisens offentliggörande av åtalsrekommendationen när han på tisdagskvällen kommenterade den dramatiska händelseutvecklingen. I ett tio minuter långt anförande inför TV-kameror kallade han polisens rekommendation för ”skandalös och obefogad” och bedyrande att han aldrig har motiverats av något annat än sin plikt gentemot staten Israel och dess medborgare. Han sa att både han och hans familj var utsatt för förtal och hävdade att alla förundersökningar mot honom i grund och botten syftar till att avsätta honom.

De röster som under en längre tid har krävt Netanyahus avgång om åtal väcks mot honom stärktes ytterligare under tisdagskvällen. Om och i så fall när justitiekansler Avichai Mandelblit beslutar att göra det kommer det bli mycket svårt för Netanyahu att trovärdigt avfärda dessa krav. Han stod nämligen själv på frontlinjen när han som oppositionsledare 2007 uppmanade Israels dåvarande premiärminister Ehud Olmert att avgå när denne stod i begrepp att åtalas för mutbrott. Olmert avgick då mycket riktigt och avtjänade så småningom ett 16 månader långt fängelsestraff för exakt samma saker som Netanyahu nu anklagas för.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 616Det här inlägget:
  • 1316314Läsningar totalt:
  • 94Läsningar idag:
  • 1104476Besökare totalt:
  • 92Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen