Fyra israeliska soldater skadade i bombattack

En israelisk Merkava 3-stridsvagn på gränsen till Gaza (foto: IDF)

Fyra israeliska soldater skadades på lördagseftermiddagen i en explosion vid gränsen till Gaza när de skulle avlägsna en palestinsk flagga från gränsstaketet som hade placerats där under en demonstration dagen innan. Israels försvarsstyrkor (IDF) misstänker att bomben som orsakade explosionen hade placerats på platsen i samband med demonstrationen och att den utlöstes när soldaterna försökte avlägsna flaggan. Tillståndet för två av soldaterna beskrivs som allvarligt, medan de andra två ådrog sig måttliga skador.

En kort stund efter bombattentatet öppnade israeliska stridsvagnar eld mot en observationspost tillhörande den palestinska terroristorganisationen Hamas. Israels premiärminister Binyamin Netanyahu, som befinner sig på en internationell säkerhetskonferens i Tyskland, utfärdade ett kort pressmeddelande i vilket han beskrev bombattacken mot gränspatrullen som ”allvarlig” och lovade att besvara den på ett ”lämpligt” sätt. Under lördagskvällen och natten till söndagen attackerade IDF ytterligare 18 militära mål tillhörande Hamas i Gaza, bland annat observationsposter, ledningscentraler, en vapenfabrik och en attacktunnel som grävts under gränsen mellan Gaza och Israel. Gazas hälsoministerium uppger att två palestinier, både 17 år gamla, dödades i en av attackerna. Dödssiffran kan komma att stiga, då det uppges att ett antal Hamas-medlemmar saknas efter bombningen av attacktunneln.

På söndagsmorgonen tog den palestinska terroristorganisationen PRC (populära motståndskommittéerna) på sig ansvaret för lördagens bombattack mot den israeliska gränspatrullen. För Israels del är det relativt oviktigt exakt vilket gruppering som utförde attacken, då man sedan flera år tillbaka har som policy att alltid hålla Hamas som ansvarig för situationen i Gaza, då man vet att nästan ingenting sker i området utan Hamas godkännande.

Under natten till söndagen hördes raketlarmet i flera israeliska städer och samhällen i närheten av Gaza, men enligt IDF rörde det sig om falska alarm. På lördagskvällen avfyrades dock minst en raket från Gaza som träffade ett bostadshus i ett israeliskt samhälle strax norr gränsen. Inga människor skadades fysiskt i attacken, men flera personer behandlades för chock.

Lördagens attack mot den israeliska gränspatrullen beskrivs av armékällor som den allvarligaste incidenten sedan kriget mellan Israel och Hamas sommaren 2014. Stora truppförstärkningar rapporteras i området, vilket kan indikera att ytterligare israeliska vedergällningsattacker är att vänta. Både Hamas och den mindre terroristorganisationen Islamiska Jihad ska via egyptiska medlare ha uppgett till Israel att man vill försöka återställa lugnet. Utåt har dock budskapet varit det omvända. En talesperson för Hamas uppgav under natten att man hade avfyrat luftvärnsraketer mot israeliska stridsflygplan och lade skulden för upptrappningen på Israel. Talespersonen sa även att Hamas inte tänker tolerera försök av Israel att ”exportera sin interna kris och korruptionsundersökningarna av dess ledare genom att eskalera aggressionen mot vårt folk”. Uttalandet var en hänvisning till de korruptionsundersökningar som Netanyahu är föremål för och som har dominerat nyhetsrapporteringen i Israel de senaste dagarna. Hamas skickliga utnyttjande av Israels inrikespolitiska kris visar hur vansklig Netanyahus situation är: även om han lyckas hålla huvudet kallt och inte låter sig påverkas av den enorma juridiska press han är utsatt för kommer motiven till hans agerande nu ständigt att ifrågasättas, både på ett legitimt sätt av ansvarsfulla israeliska politiker och opinionsbildare, och på ett illegitimt sätt av Israels fiender.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 975Det här inlägget:
  • 1249137Läsningar totalt:
  • 89Läsningar idag:
  • 1040252Besökare totalt:
  • 87Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen