I skuggan av det USA-ledda anfallet mot Syrien

Några timmar innan USA, Storbritannien och Frankrike natten till lördagen anföll tre militära mål i Syrien hävde Israels militärcensur publiceringsförbundet av en viktig detalj om den iranska obemannade luftfarkosten som Israel sköt ner strax söder om Genesarets sjö den 10 februari: luftfarkosten var beväpnad med sprängämnen. Den iranska drönaren var alltså inte på spaningsuppdrag, utan på bombuppdrag. Vad var det tilltänkta målet? Det vet man inte, eller också har man valt att inte offentliggöra information om detta.

Offentliggörandet av denna detalj kom mindre än fem dagar efter det massiva raketanfallet mot den syriska flygbasen i Tiyas (även kallad T4), ett anfall som både Syrien, Iran och Ryssland har anklagat Israel för att ligga bakom. Israel har inte kommenterat händelsen, men efter den iranska drönarens intrång i israeliskt luftrum den 10 februari bombade Israel luftfarkostens kontrollcentral, som var belägen på just flygbasen i Tiyas. Den gången tog Israel direkt på sig ansvaret för attacken (här är en video av både nedskjutningen av drönaren och bombningen av kontrollcentralen).

Fotografier på flygbasen i Tiyas som har tagits efter förra veckans raketanfall visar total ödeläggelse. Om den israeliska bombningen av kontrollcentralen den 10 februari liknas vid ett nålstick utfördes förra veckans attack med en järnslägga. Detta hårda och oväntade anfall uppfattades först av många (även av underskriven) som en reaktion mot den syriska regimens kemgasattack i Douma. Ganska snart stod det dock klart att flygbasen i Tiyas inte har något med den syriska regimens kemvapenprogram att göra, vilket väckte en mängd frågor kring syftet med attacken. Vad var det egentligen som hade attackerats? Och varför så plötsligt och så massivt? I fredags kväll offentliggjorde Israels militärcensur alltså information som många experter har uppfattat som en viktig nyckelbit till svaret.

Av förklarliga skäl har USA:s, Strobritanniens och Frankrikes anfall mot Syrien på många håll helt överskuggat de alarmerande israeliska uppgifterna om den sprängämnesbestyckade iranska drönaren och dess mycket allvarliga implikationer, och kanske är det precis så israeliska beslutsfattare vill ha det, i alla fall tills vidare. Och medan mediarapporteringen kring de 105 kryssningsmissilerna och deras symboliska skadegörelse av tomma byggnader gick på högvarv under lördagen, drunknade nästan uppgifterna om en allt annat än symbolisk attack utförd av oidentifierade flygplan sent i lördags kväll mot en iransk vapendepå utanför Aleppo.

Om dessa uppgifter stämmer har alltså inte bara en, utan två iranska militärbaser i Syrien totalförstörts inom loppet av mindre än en vecka av oidentifierade flygplan. Ingendera av händelserna har kommenterats av israeliska talespersoner, men gång på gång på gång har man upprepat samma mantra: Israel kommer aldrig, under några omständigheter, tillåta Iran att etablera sig militärt i Syrien.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1006Det här inlägget:
  • 1316309Läsningar totalt:
  • 89Läsningar idag:
  • 1104471Besökare totalt:
  • 87Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen