Iran förbereder en raketattack mot Israel

Israeliska stridsflygplan under en övning (foto: IAF)

Samtliga israeliska nyhetsprogram på TV rapporterade igår kväll att landets militära underrättelsetjänst befarar ett iranskt raketangrepp inom en snar framtid. Iran har i flera veckor öppet hotat Israel med vedergällning för de flygraider mot syriska flygbaser som man anklagar Israel för att ligga bakom. Stora mängder militärmateriel förstördes i attackerna, som även krävde livet på minst 20 iranska soldater som var stationerade på flygbaserna.

Planeringen av den befarade attacken ska ha påbörjats för flera veckor sedan men därefter ha försenats när oidentifierade stridsflygplan natten till den 29 april bombade en syrisk flygbas utanför Hama och förstörde 200 raketer som Iran planerade att använda i attacken.

Enligt uppgifterna som citerades i gårdagens nyhetsprogram planerar Iran att rikta attacken mot israeliska militärbaser i norra Israel. Vidare ska de iranska styrkorna i Syrien spela en begräsad roll i den planerade raketattacken och istället låta den utföras av lokala shiitiska milisgrupper, för att på så sätt kunna avsvära sig formellt ansvar för angreppet. Iran hoppas därmed begränsa omfattningen av Israels eventuella vedergällning.

Uppgifterna har stora likheter med det rykte som florerade på sociala medier i Israel för en vecka sedan efter attacken mot flygbasen utanför Hama. Detta rykte gjorde gällande att Israels försvarsstyrkor hade fått information om en iransk vedergällningsattack inom 72 timmar. Det var så alarmerande att ingen mindre än Knessets talman Yuli Edelstein gick ut med en officiell dementi för att lugna allmänheten. De nu aktuella uppgiftena som citeras i israelisk media skiljer sig dock från förra veckans rykte på flera punkter, framförallt då de kommer från försvarskällor och därmed har godkänts av den israeliska militärcensuren. Vidare är de mer specifika beträffande vad den befarade attacken kommer att riktas mot (militärbaser, dvs. inte israeliska städer och samhällen), men samtidigt mindre specifika beträffande tidsramen (”snart”).

Syftet med offentliggörandet av uppgifterna är sannolikt att varna Iran att man vet vad som är i görningen och att Iran därför inte kommer att kunna avsvära sig ansvaret för attacken. Även en mer begränsad iransk attack mot en israelisk militärbas kommer att besvaras mycket hårt av Israel, uppgav en militär källa som citerades i israelisk media igår. I slutet av april uppgav Israels försvarsminister Avigdor Liberman att en iransk attack mot Tel Aviv kommer att besvaras med en israelisk attack mot Teheran, liksom mot samtliga iranska militärinstallationer i Syrien. Tidigare har Israel dessutom hotat att eliminera Syriens diktator Bashar Assad och hela hans regim om Iran attackerar Israel. Genom att varna Iran att man har full inblick i deras vedergällningsplaner hoppas man kunna avskräcka regimen i Teheran från att gå till attack.

En direkt militär konfrontation mellan Israel och Iran i Syrien ter sig dock mer och mer oundviklig. Irans militära närvaro i Syrien är trots allt inte bara att stötta Assad-regimen i det pågående inbördeskriget, utan slutgiltigt också att gå till angrepp mot Israel. Israels politiska och militära ledarskap är fullt införstått med detta och har tydligt markerat att man aldrig kommer attt acceptera att Iran etablerar sig militärt i Syrien.

”Vi är fast beslutna om att blockera Irans aggression mot oss, även om det skulle innebära strid”, sa Israels premiärminister Binyamin Neyanyahu under gårdagens regeringssammanträde. ”Hellre nu än senare. Länder som var oförberedda att vidta lämpliga åtgärder för att motverka mordisk aggression mot dem betalade mycket högre priser efteråt. Vi vill inte eskalera situationen, men vi är beredda på varje scenario”.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1557Det här inlägget:
  • 1334323Läsningar totalt:
  • 42Läsningar idag:
  • 1119859Besökare totalt:
  • 40Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen