USA drar sig ur Iran-avtalet

USA:s president Donald Trump (foto: Vita huset)

USA:s president Donald Trump uppgav på tisdagen att USA drar sig ur JCPOA-avtalet med Iran och återinför hårda sanktioner mot regimen i Teheran. ”Avtalet med Iran är i grunden defekt”, konstaterade Trump efter en detaljerad genomgång av dess många brister. ”Om vi inte gör någonting vet vi exakt vad som kommer att hända. Inom en kort tid kommer världens ledande statssponsor för terror att stå i begrepp att skaffa sig världens farligaste vapen”. Samtidigt markerade Trump att han är öppen för att förhandla fram ett nytt avtal med Iran, ett avtal ”som eliminerar hotet från dess ballistiska missilprogram, stoppar dess terroristverksamhet runtom i världen och blockerar dess hotfulla aktiviteter i Mellanöstern”.

Reaktionerna i Israel på Trumps beslut var mycket positiva från både president Reuven Rivlin, premiärminister Binyamin Netanyahus koalitionsregering, samt från de två största oppositionspartierna Yesh Atid och Hamachane Hatzioni. De enda som kritiserade beslutet var det extrema lilla vänsterpartiet Meretz och det arabiska samlingspartiet.

Israel var inte det enda landet i Mellanöstern där reaktionerna på Trumps beslut var övervägande positiva. Saudiarabien välkomnade beskedet, liksom även Förenade Arabemiraten och Bahrain, som delar Israels oro över Irans aggressiva expansion i Mellanöstern. Än mer talande än dessa officiella ställningstaganden är dock rösterna från människor i Syrien och Iran som har drabbats av konsekvenserna av JCPOA-avtalet. ”Iran-avtalet undertecknades med syriska medborgares blod, däribland några av mina vänner som dog på de hemskaste sätt man kan föreställa sig”, skrev den syriske flyktingaktivisten Shakeeb Al-Jabri på Twitter. ”Även om jag inte är glad över de potentiella följderna är jag inte ledsen när jag nu ser Iran-avtalet kollapsa”.

En kort stund efter Trumps tillkännagivande beslutade Israels försvarsstyrkor (IDF) att offentliga skyddsrum på Golanhöjderna ska låsas upp och göras tillgängliga för allmänheten. Orsaken var att man hade upptäckt ovanlig aktivitet i Syrien som tydde på att iranska styrkor var i färd med att avfyra raketer mot Israel. En begränsad uppkallningsorder utfärdades till reservister inom raketförsvaret, den militära underrättelsetjänsten och civilförsvaret. Skyddsrum öppnades även på vissa håll i norra Galiléen.

Strax innan midnatt rapporterades kraftiga explosioner ha ägt rum i närheten av en armébas söder om Damaskus där iranska styrkor är stationerade. Syrisk statskontrollerad media utpekade Israel som ansvarig för anfallet. Enligt källor på marken ska målet för attacken ha varit en iransk vapenkonvoj med raketer. Ännu obekräftade uppgifter gör gällande att raketerna var tänkta att avfyras mot mål i Israel.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 542Det här inlägget:
  • 1329876Läsningar totalt:
  • 25Läsningar idag:
  • 1116021Besökare totalt:
  • 25Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen